5 dobrodejnih lastnosti peteršilja in kako ga uživati za najboljše učinke

Magazin 05. Avg 202217:00
Delite:
Peteršilj
Foto: Profimedia

Peteršilj ne izboljša le okusa jedem, ampak po prehranski vrednosti spada v sam vrh živil. Izjemno blagodejen je predvsem surov. Preverite njegove zdravilne učinke.

Peteršilj se že tisočletja uporablja v tradicionalni ljudski medicini za lajšanje številnih zdravstvenih tegob. Številni ga uporabljajo za razstrupljanje organizma in čiščenje krvi, velja pa tudi za odličen naravni diuretik.

Redno uživanje naj bi izboljšalo prebavo, metabolizem in apetit, bil pa naj bi celo afrodiziak. Peteršilj velja za varno živilo, vendar številni viri poročajo tudi o stranskih učinkih (na jetrih in ledvicah), ki naj bi se pojavili zaradi prekomernega uživanja. Prav zato je peteršilj bolje uživati kot sestavino, ki obogati okus jedi.

Močan antioksidant, ki zavira škodljive proste radikale

Zaradi bogate vsebnosti vitaminov in mineralov peteršilj velja za izredno močan antioksidant. Prav antioksidanti pa so tisti, ki uničujejo škodljive proste radikale v telesu, ki med drugim povzročajo tudi raka. Peteršilj naj bi bil bogat vir vitamina C, A in K. Pohvali pa se lahko tudi z visoko vsebnostjo vitamina E, tiamina, riboflavina, vitamina B3 (niacin), folne kisline, kalija, železa, bakra, cinka in še nekaj drugimi minerali.

Izboljšuje zdravje ustne votline in čisti organizem

Zaradi protibakterijskih lastnosti naj bi peteršilj pomagal do boljšega ustnega zadaha in nasploh boljšega ustnega zdravja. Tudi sicer naj bi uničeval bakterije, prisotne v ustih in na koži, kar je razlog, da naj bi pomagal tudi pri kožnih težavah. Zaradi protiglivičnih lastnosti naj bi odstranjeval tudi glivice, atletsko stopalo in lišaje.

Foto : Profimedia

Čisti kri in odplavlja škodljive snovi iz telesa

Peteršilj naj bi bil odličen vsesplošni čistilec. Tako naj bi odpravljal toksične snovi iz tkiv, čistil sečne poti, spodbujal izločanje vode in sečne kisline. Pozitivno naj bi deloval tudi na črevesje in spodbudil izločanje prebavnih sokov. V ljudski medicini pa je že zelo dolgo znan kot rastlina, ki pomaga pri slabokrvnosti.

Koristen za ledvice

Peteršilj naj bi imel številne dobrobiti za ledvice. Nekatere raziskave kažejo, da naj bi pomagal zmanjšati tveganje za nastanek ledvičnih kamnov. Nasploh velja za diuretik in naj bi zlahka odplaknil iz telesa škodljive snovi.

Blagodejen za kardiovaskularni sistem

Peteršilj naj bi že dolgo v preteklosti uporabljali pri lajšanju hipertenzije in težavah povezanih s srčnimi obolenji. Tako naj bi bil pomagal uravnavati krvni tlak, holesterol in izboljšati pretok krvi.

Članek je informativne narave. V primeru zdravstvenih težav se morate nujno posvetovati z ustreznim strokovnjakom.

VIR: https://www.medicinenet.com/ in https://www.healthline.com/

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar