5 filmskih scenografij, za katere so odšteli vrtoglave zneske

Magazin 27. Jan 202317:00
james cameron titanik
Profimedia

Filmska scenografija je ena izmed komponent, ki prepriča gledalca. A kaj ko pogosto njena cena zahteva velik del celotnega filmskega proračuna.

Produkcija filmov ni za ljudi s slabim srcem. Običajno se gledalci osredotočamo na milijone dolarjev vredne posebne učinke in največje filmske zvezde, a pogosto je eden najdražjih elementov filma prav scenografija. Predstavljamo vam 5 najdražjih filmskih scenografij vseh časov.

Trilogija Gospodar prstanov (2001–2003): 281 milijonov dolarjev

Verjetno ne preseneča, da se je slovita trilogija znašla na vrhu seznama.

Prizorišča za mojstrovino Petra Jacksona so bila po pričakovanjih zelo draga. Stroški poustvarjanja lokacij, kot sta Hobbiton in Helmova brezna, so namreč poskočili na 281 milijonov dolarjev.

Čeprav je snemanje že zdavnaj zaključeno, prizorišča ostajajo turistične atrakcije.

Vodni svet (1995): 75 milijonov dolarjev

Vodni svet, verjetno eden najbolj razvpitih spodrsljajev v zgodovini kinematografije, je skorajda uničil kariero Kevina Costnerja in ugled režiserja Kevina Reynoldsa. Pred izumom zelenega platna so bili vodni prizori logistična nočna mora, zaradi katere je ekipa v nekaj mesecih porabila večmilijonski proračun.

Ob obali Havajev je največ škode povzročil ogromen 1.000 ton težek plavajoči atol. Za ta otok, zgrajen za potrebe filma, so porabili vse razpoložljivo jeklo na havajskih otokih, zaradi česar so ga bili prisiljeni uvoziti še iz Kalifornije.

Kleopatra (1963): 44 milijonov dolarjev

Kleopatra ostaja eden najdražjih filmov vseh časov, sploh ob upoštevanju inflacije. Pravzaprav je film s 44 milijonov dolarjev skorajda poskrbel za bankrot medijske korporacije Fox.

Izdelali so namreč vrsto scenografij, ki pa jih nikdar niso uporabili, saj se je projekt na sredini snemanja preselil iz Londona v Rim.

Titanic (1997): 30 milijonov dolarjev

Če kdo, potem ima James Cameron veliko izkušenj z visokoproračunskimi filmi, toda celo po njegovih lastnih standardih je Titanik presegel vse meje.

Z upoštevanjem inflacije je scenografija za Titanik stala osupljivih 30 milijonov dolarjev, največji delež pa je zahtevala izdelava modela potopljene ladje v 17-milijonskem galonskem rezervoarju.

Ben-Hur (1959): 14 milijonov dolarjev

Ben Hur je nedvomno mojstrovina tudi zavoljo odličnih igralcev, izjemnega scenarija in inovativne kinematografije. Nič manj osupljive niso številke za to legendarno filmsko uspešnico. Od količine las, uporabljenih za ustvarjanje sintetičnih brad, pa do ekipe z 10.000 statisti in 100 garderoberji.

Za potrebe filma je bilo ustvarjenih kar 300 snemalnih sklopov z 9 zvočnimi odri.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.