6 vprašanj, ki si jih verjetno postavljate, a na vas vplivajo negativno

Magazin 31. Jan 202216:15
Zenska razmislja
Foto: Profimedia

Obstajajo vprašanja, ki so koristna, celo nujna. Pri obisku zdravnika, denimo. Obstajajo pa tudi vprašanja, ki nam povzročajo bolečino ali vzbudijo dvom. To so predvsem tista, ki jih postavljate sebi in bi se jim bilo dobro izogniti. Katera so?

1. Kaj je narobe z mano?

Če se vam začne nenadoma vrteti in vam postane slabo, se boste seveda vprašali, kaj je narobe z vami. Veliko ljudi pa si to vprašanje zastavlja nenehno, v vsaki situaciji. S tem se osredotočate na vse negativno, dvomiti začnete o sebi, vidite le napake in ne verjamete, da zmorete.

2. Kaj si bodo drugi mislili?

Resnica je takšna – to sploh ni vaša stvar. Namesto tega se vprašajte, kaj si boste mislili vi. Čez 10, 20, 30 … let, ko boste pogledali nazaj in pomislili na vse odločitve, ki ste jih oziroma niste sprejeli, ker ste razmišljali o tem, kaj si bodo drugi mislili.

3. Ali me v resnici ljubi?

Misli, ki nas ne podpirajo, mi pa jih sprejmemo kot resnične, povzročajo največ trpljenja. Preprosto sprejmite, kar je, brez upiranja in obsojanja. Kot pravi avtorica številnih knjig in duhovna učiteljica Katie Byron, je vse, kar se nam zgodi, popolno za naš evolucijski proces. V nasprotnem primeru se nam ne bi niti zgodilo.

4. Kako naj se ji/mu maščujem?

Prej ali slej se bomo srečali tudi z ljudmi, ki nas bodo prizadeli ali užalili. Toda ko razmišljate o maščevanju, je tako, kot da bi se zaprli v majhno sobo brez oken prav s temi ljudmi. A le vi boste trpeli v njihovi družbi. V takem trenutku pomislite na vse tiste, ki vam dajejo energijo, v družbi katerih se počutite odlično, s katerimi ste se iz srca nasmejali … Svoje misli preusmerite z negativnih ljudi.

5. Ali sem videti debel/a v tem oblačilu?

Seveda, nekatera oblačila morda res poudarijo obline, druga manj, tretja kaj prikrijejo, četrta pokažejo preveč … A na koncu ste vse to vi. Radi se imejte, s tem boste sprostili ogromno pozitivne energije in zažareli. Ne glede na to, kakšna oblačila nosite.

6. Ali sem dovolj dober/dobra?

V Poslednjem samuraju Ken Watanabe vse življenje išče popoln češnjev cvet. Na koncu pride do spoznanja: “Vsi so popolni.” Ta cvet ste tudi vi. Edinstveni, popolni, dovolj dobri … In pika.

Vir: Psichology Today

Komentari

Vaš komentar