7 ključnih nasvetov za nego in vlaženje kože jeseni

Magazin 18. Okt 202214:00
Nega kože
Profimedia

Omogočite svoji koži prijazen in nežen prehod iz vročega in vlažnega okolja v hladno in suho vreme s temi 7 nasveti dermatologov.

Ko vstopamo v jesen in se spreminja vreme, se spreminja tudi odziv naše kože na nove vremenske razmere. V hladnejših mesecih zrak postane suh na prostem, zaradi radiatorjev in raznih grelnikov zraka pa tudi v zaprtih prostorih. Ko koža začne izgubljati vlago, se lahko pregrada poruši, kar povzroči povečano občutljivost, suhost in razdraženost.

Jesenska sprememba rutine nege je zato ključna za ohranjanje zdrave kože vse leto. Pred vami je 7 načinov, kako koži pomagati v boju proti mrazu in suhemu zraku.

Naj vas nega vaše kože ne skrbi več!

1. Zelo občutljivo kožo navlažite z elastinom, kolagenom ali aloe vero

Ljudje z občutljivo kožo ali s stanji, kot sta luskavica ali ekcem, lahko na prehodu iz poletja v jesen občutijo pekoč občutek ali občutljivost več dni (celo tednov). Najboljše, kar lahko naredite, je, da kožo navlažite in prekrijete z eteričnimi olji, serumi in kremami. Nahranite jo z elastinom in kolagenom, da ji pomagate pri procesu okrevanja. Premažite jo s hladno obdelano alojo in gostejšimi kremami, da krepite njeno odpornost in preprečite luščenje.

2. Odločite se za gostejšo vlažilno kremo

Zaradi sprememb v okolju je pomembno, da pred spanjem preidete na gostejšo vlažilno kremo. Spreminjanje vremenskih razmer moramo prehiteti tako, da koži dodamo več vlage in jo pomagamo zadržati.

3. Uporabljajte vlažilno kremo za ustnice in kreme za oči

Če ti dve stvari še nista del vaše nege kože, bi morali biti v hladnejših mesecih. Tako kot bi morali preiti na gostejšo vlažilno kremo, dodajanje teh izdelkov navlaži vaše ustnice in kožo okoli oči. Naša koža ne mara nenadnih prehodov, dodajanje krem ​​za ustnice in oči pa pri tem prehodu pomaga, poudarjajo strokovnjaki.

4. Ne uporabljajte pogosto pilingov in retinoidov

Zmanjšajte uporabo pilingov in retinoidov. Vlaga in visoke temperature poleti namreč običajno ublažijo dražeče učinke lokalnih retinoidov in pilingov, verjetno zaradi povečanega mastenja kože.

5. Še naprej uporabljajte SPF

Čeprav je UV-sevanje najmočnejše poleti, je še vedno prisotno vse letne čase. Kremo za sončenje je treba uporabljati vse leto, saj pomaga zmanjšati učinke UV-sevanja, ki pospešuje in povečuje tveganje za nastanek kožnega raka. Dermatologi priporočajo, da ne opustite dnevnega SPF faktorja 30.

6. Svoji rutini dodajte vitamin C

Vitamin C ima dvojno vlogo v hladnejših mesecih in pomaga v boju proti UV-žarkom, ki jih vaša krema za sončenje ni popolnoma blokirala. Prav tako izenači pigmentacijo kože, kar pomaga povečati proizvodnjo kolagena, to pa ima za posledico svetlejšo polt.

7. Investirajte v vlažilnik zraka

Poleg redne rutine nege kože dermatologi predlagajo naložbo v vlažilnik zraka jeseni in pozimi, da povečate hidracijo doma. Vlažilniki dodajajo vlago v zrak, vaša koža pa je ves čas v stiku z njim. Več vlage je v zraku, več vlage bo končalo na vaši koži.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.