7 razlogov, zakaj prebivalci Hongkonga živijo najdlje na svetu

Magazin 18. Nov 202113:00 > 13:22
Hong Kong prebivalci
Profimedia

Hongkong je eno najgosteje poseljenih območij na svetu, saj na vzhodnem bregu Biserne reke na Kitajskem živi kar 7,5 milijona ljudi. A kljub gosti naseljenosti in velemestnem utripu Hongkonžani živijo najdlje na svetu. Moški živijo v povprečju do 81,8 leta ženske pa do 87,6 leta, kar je v obeh kategorijah najdlje na svetu.

Hrana

Seveda prevladuje azijska hrana, ki je bolj zdrava od evropske. Kitajci na primer pojejo dvakrat več zelenjave kot Evropejci, kruha praktično ne jedo. Mesto slovi tudi po najboljši in poceni hitri ulični hrani na svetu. Sestavine so podobne kot pri sredozemski kuhinji, torej veliko morske hrane ter sveže zelenjave in sadja.

dim sum
Profimedia

Narava

Hongkong pravzaprav leži v naravnem parku, obdan z gozdnatim hribovjem in morjem – podobno kot Rio de Janeiro v Braziliji ali Vancouver v Kanadi. Skozi mesto pogosto piha veter ter meša zrak, tako da je kakovost zraka za velemesto zelo dobra, čeprav veter občasno prinese tudi onesnažen zrak iz Kitajske. Tudi kakovost morske vode je dobra, saj močni morski tokovi nenehno mešajo morje.

Klima

Mesto ima vse leto zelo ugodno klimo (najlepše je spomladi in pozimi), ki je podobna južni sredozemski. Januarja, ko je najhladneje, je povprečna dnevna temperatura okoli 16 stopinj Celzija. Julija in avgusta pa je povprečna dnevna temperatura 29 stopinj Celzija. Sončne svetlobe je v najslabših mesecih v povprečju vsaj štiri ure na dan.

Hong KOng
Profimedia

Kunfucijska kultura

92 odstotkov prebivalcev Hongkonga je Kitajcev in ti precej upoštevajo načela kitajskega filozofa Konfucija, ki je zagovarjal osebno in vladno moralo, pravilnost družbenih odnosov, pravičnost in iskrenost. Zaradi teh načel so starejši v Hongkongu precej bolj spoštovani, upoštevani in vključeni v skupnost kot na primer v Evropi.

Odlično javno zdravstvo

Imajo univerzalni zdravstveni sistem, kjer ima vsak državljan brezplačen dostop do hitre in kakovostne zdravstvene obravnave. Razlog za to je predvsem v tem, da je Hongkong bogato mesto, saj je eden od svetovnih centrov bančništva, v katerega se steka ogromno denarja in plačuje veliko davka. Vlada posledično namenja veliko denarja za vzdrževanje javnega zdravstvenega sistema.

Urejen javni promet, ki ne povzroča stresa

Podzemna železnica je med najboljšimi in najbolj modernimi na svetu, dnevno se z njo pelje pet milijonov ljudi, prevoz pa stane 0,5 evra. Po mestu je urejenih veliko pešpoti, pri katerih si pomagajo s tekočimi trakovi in stopnicami, dvigali, z mostovi, namenjenim pešcem, podhodi … Za tako veliko mesto je tudi malo cestnega prometa, saj je javni prevoz odličen (tudi po cesti in vodi), parkirnih mest za avtomobile pa zelo malo. Javni promet uporablja kar 90 odstotkov vseh prebivalcev.

Starejši niso odveč

Kar 70 odstotkov prebivalcev mesta, ki so starejši od 70 let, se je rodilo na celinskem delu Kitajske in je v Hongkong prišlo iskat bolje možnosti za življenje. Raziskave so pokazale, da so starejši prebivalci fizično in psihično v veliko boljšem stanju kot njihovi vrstniki v drugih delih Kitajske. Prav tako mladi ne odrinejo starejših iz svojih življenj, saj jih le redko dajo v dom za ostarele, kjer je oskrba na vrhunski ravni.