8 razlogov, zakaj je dobro izbrati tek po brezpotjih

Magazin 29. Okt 202111:29 0 komentarjev
Tek v naravi
Profimedia

Tek po brezpotjih je nekaj posebnega. Lahko je vrhunsko doživetje ne le za telo, temveč tudi za dušo!

1. Tek po brezpotjih je dober trening za možgane

Na brezpotjih nas čakajo številni vzponi in spusti, korenine, drevesa, kamenje … Pri tem pozabimo na vsakdanje skrbi in stres, a se ne izklopimo popolnoma – ohraniti moramo fokus in se osredotočiti na trenutno nalogo. Bolj zahtevne poti so tako lahko dober trening tudi za možgane.

2. Tek po brezpotjih je odličen za izboljšanje ravnotežja

Vsi ti izzivi, ki nam jih pripravi tek navzdol, navzgor, med drevesi, čez korenine in tudi večje skale, zahtevajo dobro stabilnost (v primerjavi s tekom po ravnem ali po asfaltu). Zato se med tekom vključijo mišice jedra in prebudijo vsi manjši stabilizatorji, ki jih pri drugih aktivnostih redko uporabljamo.

Rezultat: boljši občutek za ravnotežje, boljše zavedanje lastnega telesa in močne mišice jedra.

3. Vsak tek je lahko nova pustolovščina

Tek po brezpotjih je odlična priložnost za odkrivanje novih kotičkov. Vsak teden se lahko podamo na odkrivanje novih. Če ne drugega, se narava spreminja z letnimi časi.

Kaj ni nekaj najlepšega, ko se lahko izgubljate po gozdnih poteh ali tečete po hribu navzgor samo zato, ker je pač tam?

4. Pozitivno vpliva ne celotno telo in vse mišice

S tekom po brezpotjih izboljšujemo koordinacijo, ko tečemo navkreber, še dodatno krepimo mišice nog, neravna podlaga je trening za gležnje …

5. Dobro je za duševno zdravje

Preživljanje časa v naravi je prav terapevtsko, med tekom pa se sproščajo tudi hormoni, denimo serotonin, hormon sreče, in dopamin, ki spodbuja mišljenje in prav tako skrbi za dobro voljo.

6. Ponovno povezani z naravo

Nešteto raziskav je pokazalo, kako uničujoče je lahko urbano življenje in življenje pred ekrani. Tek po brezpotjih je odličen izgovor, da vsaj za eno uro pobegnemo tej betonski džungli in se znova povežemo z naravo.

7. Zabavno je

Seveda s tekom na tekalni stezi ali po mestu ni nič narobe, ampak … Včasih pa le postane malce dolgočasno, se strinjate? Med tekom po brezpotjih ne bo tega občutka –  trava, zemlja, blato, preskakovanje luž, sprinti po gozdu … Čisto zares je zabavno. Kar poskusite.

8. Občutek zmagoslavja

Dober občutek nas spremlja po vsakem teku, po teku po brezpotjih je ta lahko še močnejši. In razlog je zelo preprost: občutek, da smo naredili nekaj več kot samo tekli od točke A do točke B je neprecenljiv.

Seveda je treba pri teku po brezpotjih upoštevati še nekaj stvari – ker je kljub vsemu zelo specifičen. Poraba energije je večja, brezpotja so nepredvidljiva, teren zahteva stalno pozornost, dobro je biti založen z vodo, prav tako je dobro, da na tek po brezpotjih ne gremo brez telefona, da imamo kakšno jopico več, saj je lahko v gozdu hladneje, in, seveda, da imamo ustrezno opremo.