Razlogi, zakaj bi res morali več časa preživeti v naravi  

Magazin 04. Okt 202119:00 > 05. Okt 2021 11:41 0 komentarjev
Zenska ob jezeru
Profimedia

Preživljanje časa v naravi naj bi res veliko pripomoglo k boljšemu psihičnemu in fizičnemu počutju. Prav zato celo zdravniki na Japonskem svetujejo gozdne kopeli, na Škotskem pa ''predpisujejo'' opazovanje ptic in sprehode v naravi.

Raziskovalci so analizirali 18 različnih študij in izkazalo se je, da imajo zvoki narave izjemen pozitiven učinek na zdravje, zmanjšujejo stres in jezo oziroma nejevoljo. Veliko udeležencev je poročalo tudi o zmanjšanju bolečin, boljši koncentraciji in izboljšanju razpoloženja.

Od treh tipov zvokov – ptice, voda in mešani zvoki – je imelo žuborenje vode največ pozitivnih učinkov na zdravje nasploh, zvoki ptic pa so imeli največji učinek na stres in jezo. Raziskovalci sicer niso povsem prepričani, zakaj se ljudje tako odzovemo na zvoke narave, obstaja pa kar nekaj teorij.

Avtorica študije, dr. Rachel Buxton, pravi, da nad ugotovitvami pravzaprav ni presenečena. “Z evolucijskega vidika smo ljudje naravnani tako, da smo pozorni na signale nevarnosti in varnosti. In okolje, ki je napolnjeno z zvoki narave, se zdi varno in nam omogoča, da se sprostimo,” pravi.

Tudi poslušanje zvokov narave ima lahko pozitiven učinek

Ko res ne boste imeli časa za sprehod, ko vam bodo načrte prekrižale druge obveznosti, če se v naravo ne morete odpraviti zaradi zdravstvenih razlogov ipd., pa si zavrtite posnetek z zvoki narave. Že poslušanje posnetkov ima namreč pozitiven učinek na naše zdravje in počutje, pravijo raziskovalci.

Bližina narave dobrodejno vpliva na človeka

Še ena raziskava, objavljena v reviji Ecological Applications, je denimo poročala, da tudi opazovanje narave zmanjša negativne učinke preživljanja časa v zaprtih prostorih. Študija je sledila tri tisoč ljudem v Tokiu in izkazalo se je, da na duševno zdravje dobrodejno vpliva že pogled na zelenje skozi okno.

Zato se čim večkrat sprehodite skozi gozd, obkrožite se z zelenjem, napolnite prostore z rožami in dodajte nekaj naravnih zvokov na svoj seznam. “Potopite” se v naravo – za boljše počutje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!