9. maraton kratkih filmov Muvit/6×60 dobil zmagovalce

Magazin 01. Sep 202209:00
Plac Production
Valter Leban - Zlati Muvit za Žigo Kukoviča in ekipo Plac Production.

Deveti maraton kratkega filma Muvit/6x60 je po dveh letih virtualnega filmskega ustvarjanja zopet prižgal svoje žaromete.

Svojo premiero je v dvorani Cineplexx Maribor doživelo 12 najboljših kratkih filmov po izboru žirije. Žirantska vloga, ki so jo tokrat zasedli igralka Maja Martina Merljak, režiserka Rahela Jagrič Pirc in direktor fotografije Dominik Istenič, je bila vse prej kot lahka, saj je 20 ekip postreglo s pravimi filmskimi poslasticami. Usmeritve, ki so jih vse ekipe prejele ob startu maratona, so vključevale tri ključne elemente – predmet, akcijo in stavek, ki so jih morali tekmovalci smiselno vključiti v svoj scenarij. Najboljši izdelek po mnenju žirije, kjer so bili kolo, sprememba in stavek ”Če bi lahko, bi pojedel/-a cel svet”, vključeni na najbolj kreativen in inovativen način, je v 60 urah pripravila ekipa PLAC PRODUCTION pod vodstvom znanega slovenskega TikTokerja Žige Kukoviča – Kuxale. Žiga je skupaj s člani ekipe na zaključni prireditvi v Cineplexxu Maribor ponosno sprejel zlati muvit in denarno nagrado v vrednosti 1.500 evrov, ki jo bodo namenili snemanju celovečernega filma.

Gregor Graf, direktor Muvit6x60, žiranti Rahela Jagrič Pirc, Maja Martina Merljak, Dominik Istenič ter programska vodja festivala Maja Šest.
Valter Leban – Gregor Graf, direktor Muvit6x60, žiranti Rahela Jagrič Pirc, Maja Martina Merljak, Dominik Istenič ter programska vodja festivala Maja Šest.

Srebrni muvit in nagrada 1.000 evrov je šla v roke ekipi 5. KADER, bronastega muvita in 500 evrov pa se je razveselila ekipa LEONES STUDIO. ”Ko se na zgolj eni lokaciji zberejo trije nedvomno raznoliki, naravno in konsistentno odigrani karakterji, umeščeni v izčiščeno narativo v popolnem ravnotežju drame in komedije, vizualno predstavljenega jasnega režijskega koncepta in dovršene fotke ter atmosfersko izjemno podprto z zvokom, dobimo soglasni zmagovalni muvit. Film na višjem nivoju. Profi nivoju – in povrhu z družbeno aktualno piko na i. Film, ki te nasmeji do solz in ki te butne –  brez čustvene manipulacije, nesforsirano. Zlati muvit prejme ekipa Plac Production za film Kjer se prepirata dva,” je svojo soglasno odločitev o zmagovalcu utemeljila žirija.

Matej Rimanič
Valter Leban – Matej Rimanič, ki je na letošnjem filmskem festivalu v Cannesu prejel glavno nagrado za svoj TikTok izdelek, je na letošnjem Muvitu dobil posebno omembo žirije.

Osnovni namen projekta Muvit/6×60 je spodbuditi in aktivirati ustvarjalce, da napišejo scenarij, posnamejo, zmontirajo in oddajo vsaj 6 minut dolg film – in to v le 60 urah. Čeprav vse ekipe dobijo enake usmeritve, se je v preteklih letih izkazalo, da ustvarjalnost ne pozna meja in navdih ustvarjalce popelje na povsem različna raziskovanja. Štajersko prestolnico so kot zadnjo zarisali na zemljevid Muvita, kjer so v preteklih letih obiskali že Radovljico, Postojno, Novo mesto, Celje, Sežano in Novo Gorico. Posebnost in čar filmskega maratona Muvit/6×60 je namreč ravno v tem, da vsako leto poteka v drugem slovenskem mestu. ”Vesel sem, da bomo jubilejno 10. obletnico ustvarjanja naslednje leto lahko prvič izvedli v Ljubljani,” je ob zaključku podelitve povedal Gregor Graf, direktor in idejni vodja Muvit/6×60.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.