Al Capone – 75 let od smrti mafijca, ki je želel pozornost medijev in zvezd

Magazin 25. Jan 202209:30 > 09:53 0 komentarjev
Al Capone
Profimedia

Al Capone, ki je umrl 25. januarja 1947, ni bil največji tihotapec. Tudi ni bil najbolj krvoločen gangster svoje dobe. Kar ga je najbolj ločevalo od drugih mafijcev in kriminalcev tistega časa, je bil njegov stil. Drugi so pobijali, kradli, tihotapili, vendar so bili ''tiho''. Capone je kričal po pozornosti, želel je biti mafijska zvezda. Poziral je fotografom, klepetal z novinarji in se zabaval z uglednimi državljani.

Al Alphonse Gabriel Capone se je rodil 17. januarja 1899 v Brooklynu v New Yorku italijanskima priseljencema iz okolice Neaplja. Bil je četrti od devetih otrok. Pri 14 je zapustil šolo, ker je pretepel učitelja. Pred izključitvijo je še ravnatelj pretepel Ala. Pridružil se je najstniškim tolpam, prav tako se je poskušal zaposliti in opravljal priložnostna dela.

Brazgotinec

Vzdevek Scarface (Brazgotinec) je dobil, ko ga je po obrazu porezal prav tako mlad gangsterski povzpetnež, ker je užalil njegovo sestro. Pozneje je začel delati za lokalnega mafijca kot natakar in varnostnik v baru. Leta 1918 se je pri 19 letih poročil z dve leti starejšo Mary Coughlin (po poreklu Irka), s katero sta še pred poroko dobila sina Alberta Francisa – Sonnyja. Za dve leti se je z družino preselil v Baltimore, kjer je poskušal živeti pošteno kot knjigovodja, čeprav je bil v stiku s svojimi botri.

26-letni šef podzemlja Čikaga

Po očetovi smrti leta 1920 se je preselil v Čikago in tam začel delati za mestnega kriminalca “Velikega Jima”. Spoprijateljil se je z njegovim nečakom Johnnyjem Torriom, s katerim sta začela v času tedanje prohibicije trgovati oziroma tihotapiti alkohol iz Kanade. Ker jima je Big Jim tihotapljene prepovedal, sta ga po dogovoru ustrelila. Johnny Torrio je postal novi šef, Al pa njegova desna roka. Ker sta želela prevzeti pod kontrolo ves Čikago, sta se zapletla v vojno z drugimi tolpami. Torria so v enem od strelskih spopadov resno ranili. Po prihodu iz bolnice je pobral denar ter se odselil v New York. Tako je Al leta 1925 samo s 26. leti postal vodja ene od najmočnejših mafijskih združb v ZDA, ki je štela več kot 1.000 članov.

Al Capone
Profimedia

Kockanje, prostitucija in družba zvezd

Namesto izsiljevanja se je poskušal posvetiti organiziranju kockanja, prodajanju prepovedanih alkoholnih pijač ter prostituciji, saj je menil, da ga ljudje (predvsem moški) ne bodo obsojali, če jim ponuja tisto, kar si v resnici želijo. Tako je bil pogosto viden v družbi filmskih zvezd in politikov.

Al Capone
Profimedia

Strahospoštovanje

Svoj imperij je zgradil na strahospoštovanju, saj je z nasprotniki in izdajalci obračunal brez milosti. Masaker na valentinovo leta 1929 bo ostal zapisan kot eden najbolj krvavih gangsterskih obračunov. Alovi možje, preoblečeni v policaje, so z mitraljezi masakrirali 6 članov konkurenčne tolpe in naključnega mimoidočega. Čeprav so vsi sumili Ala, mu niso mogli ničesar dokazati, saj je ta čas dopustoval na Floridi.

Eliot Ness

Ala so poskušali tudi večkrat ubiti. V restavraciji, kjer je večerjal, se je čudežno, brez praske, izognil toči krogel. Ko je izvedel imena trojice, ki ga je izdala, jih je skupaj s preostalimi pomočniki povabil na večerjo. Po večerji je vsem trem pred drugimi razbil lobanje s kijem za bejzbol. To je imelo velik psihološki učinek tudi na druge – opomin, kako se konča izdaja.

Eliot Ness
Profimedia

Z Alom Caponom se je leta 1929 zelo resno začel ukvarjati FBI, ki je zadolžil agenta Eliota Nessa, da ga spravi za rešetke. Ker mu niso mogli dokazati nobenega umora, izsiljevanja, tihotapljenja ali kakšne druge hujše nečednosti, so ga obsodili zaradi utaje davkov, na roko jim je šel na novo sprejet zakon.

10 let zapora zaradi davčne utaje

Leta 1931 so ga obsodili na deset let zapora zaradi davčne utaje in kršenja prohibicije, ki jo je priznal sam v zameno za manjšo kazen. Sprva so ga namestili v zapor v Atlanti, ker pa je od tu nemoteno vodil svoje posle, so ga leta 1934 poslali v strogo varovani zapor na otoku Alcatraz pri San Franciscu. Čeprav je v zaporu našel kar nekaj prijateljev, mu ni bilo lahko, saj ga je konkurenca večkrat poskušala ubiti (zastrupitev, davljenje ter poskus uboja z nožem). Iz zapora je prišel leta 1939 po 7 letih in pol popolnoma izmučen in bolan, saj je od najstniških let bolehal za sifilisom. Nemočen, večinoma časa je vegetiral, se je umaknil iz mafijskega posla in se preselil na Florido. Ostalo mu je kar nekaj bogastva, tako da je, vsaj kar se denarja tiče, živel dokaj lagodno. Umrl je leta 1947 v krogu svoje družine, star komaj 48 let.

Al Capone
Profimedia

Zanimivosti

  • Al Capone je največji simbol kolapsa zakona in reda v času alkoholne prohibicije v ZDA, ki je trajala med letoma 1920 in 1933.
  • Capone je najraje pil viski Templeton Rye iz Templetona, Iowa.
  • Caponejev blindiran avto Cadillac je zasegla vlada ZDA, leta 1932 pa so ga začeli uporabljati za prevoz predsednika Franklina Roosevelta.
Al Capone cadillac
Profimedia
  • Čeprav je najbolj znan po svojem vzdevku Scarface, so ga bližnji prijatelji klicali njemu všečno Snorky, kar pomeni eleganten in moderen.
  • Rekel je: “Kapitalizem je legitimno izsiljevanje vladajoče elite.”
  • “Bil sem osumljen vsake smrti z izjemo žrtev 1. svetovne vojne.”
  • Leta 1987 je režiser Brian De Palma posnel film Untouchables, v katerem je Velikega Ala odlično interpretiral veliki Robert De Niro.
  • Caponejovi varnostniki so bili njegovi najtesnejši prijatelji, ki jim je zaupal. Pri tem je rekel, če ne verjameš niti svojim varnostnikom, si tako rekoč mrtev človek.
  • Albert Francis – Sonny ni šel po očetovih stopinjah in se ni nikoli ukvarjal s kriminalom. Oče mu je poleg svoje zloglasne preteklosti zapustil tudi sifilis, s katerim se je rodil in bil zaradi tega gluh na levo uho. Umrl je leta 2004 star 85 let.
  • Chicago je v 20. in 30. letih prejšnjega stoletja, najbolj zaradi Alove brutalnosti, ko se je streljalo in pobijalo vsepovprek, slovel kot najbolj nevarno mesto na svetu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!