Ali kostanji redijo?

Magazin 29. Okt 202305:55 6 komentarjev
pečeni kostanji
Foto: PROFIMEDIA

Sezona kostanjev je že na vrhuncu. Plod prijetnega okusa je bogato hranilo, mnogi pa so prepričani, da kostanji redijo? Je to res?

Preden odgovorimo na vprašanje, je treba razumeti “prehranski profil” kostanja, piše portal N1 Zagreb.

V primerjavi z oreščki ali semeni (kamor spada) ima kostanj veliko manjši delež maščob. V glavnem vsebuje ogljikove hidrate, vlakna, vitamine in minerale. V povprečju ima 100 gramov kostanja 174 kilokalorij, kar je sicer precej, vendar ta količina variira glede na to, kako kostanj pripravimo.

“Najlažji” so kuhani kostanji, ki v 100 gramih vsebujejo 120 kilokalorij. Pečeni jih imajo 190, posušeni pa kar 300. In v tem se skriva tudi odgovor na vprašanje iz naslova.

Redijo ali ne?

Kot za vsako drugo hrano tudi za kostanje velja, da je ključnega pomena zmerno uživanje. Če jih uživate v velikih količinah, bi to lahko predstavljalo kalorijski višek, s tem pa tudi večja možnost, da se boste od njih zredili.

Idealna “še varna ” porcija, je med 30 in 60 grami na dan, kar je približno pet ali šest kostanjev. Najboljše je, če jih jemo kot prigrizek med obroki, lahko pa tudi za zajtrk. Kostanj namreč zaradi sestavljenih sladkorjev in vlaknin, ki jih vsebuje, zmanjšuje občutek lakote oziroma podaljšuje občutek sitosti.

Torej: samo zaradi kostanjev se ne boste zredili. Povečanje telesne teže je posledica več dejavnikov, predvsem skupno količino zaužitih kalorij in skupno količino porabljenih kalorij. Ob zmernem uživanju kostanjev, ki so del uravnotežene prehrane, in dovolj veliki telesni aktivnosti, se od njih ne boste zredili.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje