Ali res potrebujemo dezodorant? Kaj pravijo strokovnjaki

Magazin 25. Dec 202212:12 2 komentarja
potenje
PROFIMEDIA

Tako kot umivanje zob ali obraza je tudi vsakodnevno nanašanje dezodoranta eden od ritualov, ključnih za osnovno higieno. Vendar vaša odločitev najverjetneje temelji na osebnih in kulturnih preferencah, ne pa na zdravstvenih razlogih, pravijo dermatologi.

“Ljudje smo razvili občutljivost na vonj. Že od nekdaj uporabljamo parfume ali kolonjske vode za prikritje vonja,” je povedala dr. Nina Botto, izredna profesorica dermatologije na kalifornijski univerzi v San Franciscu. “Vendar to ni tako kot pri rednem nitkanju zob, ki dokazano podaljšuje življenje.”

“Živimo v družbi, v kateri naravni telesni vonj ni splošno sprejet, zato je uporaba dezodoranta del vsakodnevne higienske rutine,” je povedal dr. Joshua Zeichner, izredni profesor dermatologije v bolnišnici Mount Sinai v New Yorku. “Zaradi znojnih madežev na oblačilih so antiperspiranti postali del vsakodnevne nege kože.”

Dezodorant nevtralizira telesni vonj, antiperspirant pa zmanjšuje vlažnost kože, je dodal Zeichner. Oba sta pogosto na voljo v enem izdelku.

Kljub splošno sprejetim razlogom za uporabo dezodoranta naravni telesni vonj ni neprijeten za vse.

Napoleon Bonaparte naj bi ženi Joséphine Bonaparte pred vrnitvijo iz vojne napisal, da se bo domov vrnil čez tri dni, zato naj se ne umiva, je povedal Tristram Wyatt, višji raziskovalec na oddelku za biologijo Univerze v Oxfordu.

Wyatt je dodal, da je bil Napoleon, tako kot mnogi ljudje danes, navdušen nad vonjavami – tako nad kolonjskimi vodicami kot naravnim vonjem ali vsaj ženinim vonjem.

Dejal je, da je eden od razlogov, zakaj se nekomu zdi naravni vonj določene osebe bolj privlačen kot vonj drugih, različen imunski sistem, saj nas običajno bolj privlačijo ljudje, ki so imunsko drugačni.

Pri osebnih preferencah in morebitnih izdelkih, ki jih uporabljate za prikrivanje telesnega vonja, ni pravilnih oziroma nepravilnih odgovorov, dermatologi pa so za CNN pojasnili, kateri razlogi pretehtajo pri izbiri določenih izdelkov.

Uporaba antiperspiranta ali dezodoranta: da ali ne

Znoj ima svoj namen.

“S potenjem uravnavamo telesno temperaturo,” je pojasnil Zeichner. “Vendar se v nekaterih primerih znojimo več. To imenujemo patološko znojenje ali hiperhidroza. Znoj je brez vonja. Vendar pa bakterije na koži razgrajujejo znoj in tako ustvarjajo neprijeten vonj.”

Če se zaradi tega odločite za uporabo izdelkov proti potenju, jih uporabljajte zvečer, je dejal Zeichner. “Ker se ponoči manj znojimo, lahko učinkoviteje oblikujejo zamašek v znojnici.”

“Če se ne znojite pretirano, zaviranje izločanja znoja z antiperspirantom verjetno ni dobra ideja,” je dejala dr. Julie Russak, dermatologinja in ustanoviteljica dermatološke klinike Russak v New Yorku. “S popolnim preprečevanjem znojenja tvegate paradoksalno povečanje znojenja na drugih predelih.”

Nekateri raje uporabljajo dezodorant zaradi prijetnejšega vonja ali težav s kožo, na primer razdraženo kožo pod prsmi ali med kožnimi gubami na trebuhu, je pojasnila Russak.

Na vonj znoja lahko vpliva tudi prehrana, je dejal Zeichner. Znoj ljudi, ki uživajo veliko brokolija, ohrovta in cvetače, ima lahko izrazit žveplov vonj.

“Zdravo črevesje, zdrava koža in mikrobiom kože lahko vplivajo na naš telesni vonj,” je pojasnila Russak. “Nekatere presnovne motnje sprožajo zelo poseben vonj (na primer ketoacidoza ali uremija pri sladkorni bolezni). Zdrava koža in zdravo telo ne bi smela oddajati slabega vonja.”

Če razmišljate o opustitvi dezodorantov ali antiperspirantov zaradi pomislekov o potencialno škodljivih sestavinah ali govoric, da uporaba teh izdelkov povzroča raka, morate vedeti, da te trditve niso bile znanstveno dokazane, so za CNN povedali strokovnjaki. Tudi raziskave o vzročni povezavi med rakom in uporabo izdelkov iz smukca, ki ne vsebujejo azbesta, so bile neprepričljive.

“Uporaba anorganskih sestavin, kot so aluminijeve soli, v kozmetiki in izdelkih za osebno nego je zaskrbljujoča za proizvajalce in potrošnike,” je povedala dr. Amanda Doyle, dermatologinja, ki sodeluje z Russakom na dermatološki kliniki Russak. “Čeprav se aluminij uporablja za zdravljenje hiperhidroze, so se pojavile skrbi o vlogi aluminija pri raku dojk, cistah dojk in Alzheimerjevi bolezni. Absorpcija aluminija skozi kožo še ni povsem pojasnjena, rakotvornost aluminija pa še ni dokazana.”

Življenje brez dezodoranta

Neuporaba dezodoranta ali izdelkov proti potenju ima lahko prednosti in slabosti, odvisno od tega, kako vi in drugi gledate na svoj naravni telesni vonj.

“Če prenehate uporabljati dezodorant ali antiperspirant, lahko sčasoma razvijete močnejši vonj,” je dejala Doyle. “Ko prenehate uporabljati te izdelke in se bolj znojite, to ustvarja ugodno okolje za razrast bakterij in glivic, kar lahko povzroči močnejši vonj.”

“Vsakodnevno temeljito umivanje je najpomembnejši način za preprečevanje slabega telesnega vonja, pravijo strokovnjaki. Še posebej se morate osredotočiti na umivanje obraza, pazduh in genitalij – na teh delih telesa se navadno več znojimo kot na drugih delih telesa, kar lahko olajša razmnoževanje mikroorganizmov, kot so glivice in bakterije,” je opozoril Zeichner.

Nenavaden telesni vonj lahko pomeni, da za kožo ne skrbite tako, kot bi morali, je dodal.

“Drugi načini za zmanjšanje tveganja za neprijeten vonj s preprečevanjem znojenja in razraščanja bakterij vključujejo nošenje ohlapnih, zračnih, bombažnih oblačil in uporabo lokalnih antibakterijskih pralnih sredstev, kot je benzoil peroksid, ali lokalnih antibiotikov na recept, kot je klindamicin,” je povedala Doyle.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje