Kaj se zgodi s telesom, če pijemo kavo na prazen želodec

Magazin 24. Dec 202210:26
kava na prazen želodec
PROFIMEDIA

Dobra jutranja kava pomaga za lažji začetek dneva, saj nas zbudi, poveča raven energije in izboljša nivo koncentracije. Čeprav je pitje kave mnogim vsakodnevni ritual, pa previdnost pri njenem uživanju nikakor ni odveč. Pitje kave na prazen želodec namreč ni najbolj priporočljivo za zdravje.

Pitje kave na prazen želodec lahko pomembno vpliva na nekatere telesne funkcije. Njena grenkoba pa lahko spodbudi tudi nastajanje želodčne kisline, ki povzroča zgago.

Prebavne težave

Uživanje kave na prazen želodec lahko povzroči prebavne težave, ki lahko trajajo več ur. Pojavijo se lahko bolečine v trebuhu, napenjanje, zgaga, vračanje želodčne kisline v požiralnik, slabost, driska ali zaprtje.

Zviša se raven kortizola

Ob pitju kave se poviša raven stresnega hormona kortizola. Ob jutranjem porastu kortizola bo še nekaj časa trajalo, da se hormon povrne v ravnovesje.

Občutek nervoze

Ko se kava absorbira v telo – približno 45 minut po užitju – lahko ta v nas povzroči nemir, živčnost in nervozo. Podobno lahko kava pospeši bitje srca.

Pomembno je omeniti, da kava na prazen želodec ne bo pri vseh posameznikih povzročala stranskih učinkov. Nekateri lahko še vedno vsako jutro na tešče pijejo kavo, pa to na njih ne bo vplivalo negativno, drugi morajo biti bolj previdni. Najpomembnejše je, da spremljate svoje telo in počutje. Če začutite spremembe, črtajte kavo iz jutranje rutine. Če ne želite tvegati, pa je najbolje kavo uživati po obroku.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.