Zakaj je bolje, da vas namesto mobilnega telefona zbuja budilka

Magazin 25. Dec 202208:09 0 komentarjev
Budilka
PROFIMEDIA

Čeprav so sodobni pametni telefoni nadomestili številne naprave in nam ponujajo nešteto možnosti, se številni – z namenom, da bi se prebudili v mirnejša jutra – znova vračajo h klasičnim budilkam. Ugotavljajo namreč, da jim zbujanje z budilko na mobilnem telefonu v življenje prinaša nemir in stres, to pa potrjujejo tudi številni strokovnjaki.

“Ponovno sem uvedla budilko. Spregledani mehanizem v današnjem tehnološko sinhroniziranem svetu, kjer vaš telefon naredi vse. Čudovito je,” je v prispevku za CNN zapisala avtorica Jessica Bumpus. Pridružila se je številnim, ki so sklenili, da mobilnega telefona, ki je nadomestil že mnoge pomembne naprave, ne bodo več uporabljali za svojo budilko.

Kot je pojasnila, se je za spremembo odločila, saj je ugotovila, da se vsako jutro – še preden se zares zbudi – sooči s kopico neprebranih sporočil, ki njeno jutro naredijo bolj stresno. “Preden sem v svojo spalnico vrnila analogno uro, sem vsak ponedeljek – nekaj trenutkov po tem, ko se je oglasila moja budilka – prejela sporočilo, da sem prejšnji teden na telefonu prebila skoraj tri ure časa,” je zapisala.

“In potem sem se vsako jutro, ko sem samo skušala pritisniti tipko za dremež, soočila z množico sporočil, ki so se kopičila eno za drugim,” je pojasnila. Še preden se je zares prebudila, je na telefonu videla, da so si njeni prijatelji zvečer izmenjali več kot  trideset sporočil, da je prejela več kot ducat elektronskih sporočil, kopico obvestil o aktivnostih na Instagramu … “Obvestila so me navdala s strahom in stresom zaradi dneva, ki je pred mano, še preden sem spila jutranjo kavo.”

“Takrat se tega nisem zavedala, toda moja stara analogna ura – kompakten model, primeren tudi za potovanja – je bila skromno razkošje.”

Kljub temu da je bila zasnova njene nove budilke v primerjavi z najnovejšim iPhonom zares skromna, je bila navdušena nad tem, kako učinkovito je opravila svojo nalogo. “Vsako jutro me je prebudila z razločnim in rezkim škripanjem. Misli mi ni napolnila s klepeti, slabimi novicami in roki, še preden se je dan sploh začel,” je pojasnila avtorica prispevka Bumpus.

Spreminjanje navad

Bumpus je pojasnila, da je svojo prvotno analogno budilko prvič zamenjala za budilko na mobilnem telefonu pred približno desetimi leti, ko je ugotovila, da so to storili že malodane vsi okrog nje. “Podlegla sem pritisku vrstnikov in zamenjala svojo staro budilko. Takrat se je končalo razkošje zbujanja brez obvestil in začela se je beda, ko jih opazim, že ko se zbudim sredi noči, da bi preverila, koliko je ura,” je zapisala.

Naša uporaba mobilnih telefonov se je v tem času povečala. Podatki Deloitte, zbrani za Združene države Amerike (ZDA), kažejo, da so Američani še leta 2016 na svoje pametne telefone pogledali v povprečju 9 milijardkrat na dan, le dve leti kasneje – leta 2018 – pa že 14 milijardkrat.

Budilka
PROFIMEDIA

Tudi strokovnjaki za dobro počutje navajajo, da ima zbujanje z budilko na mobilnem telefonu negativne vplive na naše jutranje rutine in počutje. “Ko se zbudite, je idealno, da nekaj časa preživite s svojimi mislimi, preden vas bombardirajo z vsemi ostalimi stvarmi, ki se dogajajo po svetu,” je za CNN navedla strokovnjakinja za duševno zdravje in dobro počutje Lily Silverton. “Zgodovinsko nismo vajeni, da bi nam nekaj odvzemalo pozornost tako pogosto, kot nam jo danes.”

Pred budilkami so nas zbujali petelini, cerkveni zvonovi in ljudje, ki so bili plačani za prebujanje drugih. Splošno mnenje je, da je prvo budilko leta 1787 izumil urar Levi Hutchins iz Concorda v New Hampshiru, ni pa je nikoli izdelal oziroma patentiral. Ideja za budilko je bila sicer takšna, da bi se ta sprožila samo enkrat, in sicer ob 4. zjutraj, kar je bila ura, ko se je sam najraje zbujal.

Budilka
PROFIMEDIA

Kasneje – okrog leta 1874 – je francoski inovator Antoine Redier postal tisti, ki je prvi patentiral nastavljivo mehansko budilko. Dve leti kasneje je Seth E. Thomas v ZDA patentiral majhno mehansko uro na navijanje, kar je vodilne ameriške izdelovalce ur spodbudilo, da so začeli izdelovati majhne budilke. Nemški izdelovalci ur naj bi kmalu sledili in do konca 19. stoletja je bila izumljena električna budilka.

Danes jih lahko kupimo v vseh barvah, oblikah in dizajnih. Nekatere so retro, nekatere sodobne, imajo vključene USB zvočnike, merilnike temperature in vlage. Lahko pa so tudi čisto preproste z le nekaj osnovnimi funkcijami.

“Prvo noč, ko sem jo znova uporabljala, sem bila nenavadno navdušena, ko sem fizično navijala nastavitev, namesto da bi drsela po zaslonu. Naslednje jutro sem se v nekakšnem antiklimaksu zbudila pred budilko in se že počutila, kot da sem dan premagala, namesto da bi ga lovila,” je po prehodu na analogno uro zapisala avtorica Jessica Bumpus.

Tudi prej omenjena strokovnjakinja za duševno zdravje in dobro počutje Silverton navaja, da “tehnologija izkorišča naše psihološke šibkosti”. To, da smo nenehno povezani, je po njenih besedah neverjetno, a hkrati tudi grozno. “Gre za upravljanje tega in ustvarjanje rutine, ki deluje za vsakega posameznika,” svetuje.

“Ponovna uvedba budilke mi daje čas, prostor in ločenost, ki mi je telefon ni dajal,” navaja Bumpus. “Kljub temu da moj telefon še vedno počiva ob moji postelji, je razlika v tem, da ni več prva stvar, po kateri sežem. Moja prva beseda tega dneva ni več bogokletje o elektronski pošti in občutek, da mi vre kri. Zdaj ugotavljam, da zjutraj nežno razmišljam o tem, kaj bi lahko jedla za zajtrk,” opiše avtorica in doda, da ji je to v življenje prineslo občutek nadzora in umirjenosti. “Nenavadno, ampak počutila sem se tudi mlajšo – verjetno zato, ker je izkušnja nostalgična, morda pa tudi zato, ker bolje spim,” je zaključila.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!