Na silvestrovo dva odra z glasbo Pop Designa: kdo poje čigave pesmi?

Slovenija 25. Dec 202207:01 6 komentarjev
Miran Rudan Indesign Pop Design
BOBO/FACEBOOK/INSTAGRAM

V Ljubljani bosta na dveh ločenih odrih na Silvestrovo nastopala tako skupina Pop Design kot njen bivši pevec Miran Rudan, ki jo je zapustil lansko poletje. Uspešnico Na božično noč bo tako moč slišati na Kongresnem in na Pogačarjevem trgu. Rudan razlaga, da so med pesmimi Pop Designa več ali manj tudi njegova avtorska dela in dodaja, da so oni "dejansko cover band", medtem ko pri Pop Design poudarjajo, da bo glasbeni repertoar podoben zgolj zato, ker bo Rudan pel njihove pesmi in ne obratno.

Letos bo v Ljubljani na silvestrski večer pestro. Na štirih odrih, in sicer na Kongresnem trgu, Trgu francoske revolucije, Mestnem trgu in Pogačarjevem trgu bodo od 21. ure naprej praznujoče zabavali znani slovenski glasbeni izvajalci. Tam bodo med drugim Samuel Lucas, Maraaya, Alenka Godec, Helena Blagne, Nuša Derenda in drugi.

V oči pa nekoliko zbode to, da bosta naenkrat nastopala dva izvajalca, ki sta bila do nedavnega zgolj en. Na Kongresnem trgu bo nastopil Miran Rudan inDesign, bivši pevec ikonične slovenske zasedbe Pop Design, ki bo ob istem času nastopila le streljaj stran, na Pogačarjevem trgu. Rudan je lansko poletje izstopil iz Pop Design. Glasbeno pot je nadaljeval z novo skupino, Pop Design pa z novim pevcem.

Pop Design je izdal nekatere najbolj prepoznavne slovenske skladbe, med drugim tudi že zimzeleno Na božično noč, 14 let pa jih je pel prav Rudan. Pričakovati je torej, da jih bosta na zadnjo noč v letu izvajala oba izvajalca; repertoar, na katerega bodo mimoidoči zapeli in zaplesali, bo tako na dveh ljubljanskih lokacijah precej podoben.

Kaj si o tem, da sta bila izbrana za nastop na isti večer, mislita izvajalca, smo povprašali Mirana Rudana in Pop Design.

Repertoar bo podoben, mnenja o avtorstvu pa različna

Tako Rudan kot Pop Design bodo na silvestrovo prepevali največje uspešnice Pop Designa.

Miran Rudan meni, da je veliko pesmi Pop Designa, ker je k njihovi stvaritvi sam veliko doprinesel, delno tudi njegovih: “Več ali manj so to tudi moja avtorska dela, mogoče razen nekaj komadov, za katere pa je normalno, da jih tudi mi igramo, saj sem bil tudi jaz v zadnjih 14 letih član Pop Designa. Oni so dejansko cover band, ki igra moje avtorsko delo,” je dejal v pogovoru za N1.

A skupina ne deli njegovega mnenja. Kot je za N1 povedal klaviaturist skupine Pop Design Martin Erjavec, največji hiti skupine, čeprav je Rudan sodeloval pri njihovem nastanku, zato še niso njegovi avtorski: “Vse, kar je Rudan pel, ko je bil pri Pop Design, so skladbe Pop Designa,” je povedal za N1. Izvajalca bosta po Erjavčevem mnenju na silvestrovo igrala podoben repertoar zgolj zato, ker bo Rudan pel pesmi Pop Designa in ne obratno. “Gospod Rudan je eden od izvajalcev, ki izvaja naše skladbe in mu želimo vse najboljše,” je dejal. Sami skladb Mirana Rudana ne izvajajo in jih tudi na silvestrskem nastopu ne nameravajo.

Tako oni kakor Rudan pa nimajo nikakršnih težav s tem, da bodo igrali iste pesmi, Rudan je dejal celo, da so njegovi komadi pri Pop Design dobrodošli.

Kako naj se torej Ljubljančani odločijo, ali naj za silvestrovo poslušajo Pop Design ali Miran Rudan inDesign?

“Tam ne vidim nobenega tekmovanja”

Da so bili oboji izbrani za silvestrski nastop, klaviaturista ne gane preveč: “Če v Ljubljani igramo na bližnjih odrih, mi s tem nimamo nič težav. Mi smo pač Pop Design, bili smo povabljeni in povabilo smo sprejeli.” Svojo glasbeno zgodbo nadaljujejo z novim pevcem, za odzive pa Erjavec pravi, da so zaenkrat odlični.

Rudan poslušalcev ne želi prepričevati, naj pridejo na njegov nastop, saj da se bodo ljudje sami odločili. “Včasih rad vidim ta rezultat, da se potem ljudje odločijo. Vem, kaj je v mojem srcu, vem, kaj bomo naredili 31. decembra. Jaz tam ne vidim nobenega tekmovanja,” je pojasnil. Na odnos sedaj gleda tako, da so si vsi dali roko in naprej delajo svoj posel, želi pa jim vse dobro. Za svoj novoletni “špil”, kakor ga je poimenoval, je hvaležen, da bo v najboljšem času po ognjemetu, dodal pa je še, da bi rad naredil res lepo, srečno novo leto vsem tisočim, ki bodo takrat tam prisotni in seveda tudi samemu sebi in ekipi.”

Kako to, da sta bila za nastop v Ljubljani izbrana tako Miran Rudan inDesign kot Pop Design? Ker sta naročnika nastopov na Pogačarjevem in Kongresnem trgu različna. Nastop na Pogačarjevem trgu organizira Javno podjetje Ljubljanska parkirišča in tržnice, na Kongresnem trgu pa Mestna občina Ljubljana.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje