Ali ste vedeli, da ob ribah ni pametno jesti nekaterih živil?

Magazin 10. Dec 202305:30 1 komentar
pečena riba z zelenjavo
Foto: PROFIMEDIA

Ribe so ene bolj zdravih pustih beljakovin in predstavljajo bogat vir omega-3 maščobnih kislin. Ali veste, v kombinaciji s katerimi živili jih ni najbolje uživati?

Ribe so živilo z ugodno hranilno sestavo, saj so bogat vir beljakovin, vitaminov in mineralov, strokovnjaki pa pogosto izpostavljajo njihovo visoko vsebnost z omega-3 maščobnimi kislinami. Ribe je zato priporočljivo uživati enkrat do dvakrat tedensko in so primeren nadomestek rdečega mesa ter ostalih mesnih izdelkov.

Koristi rib se razlikujejo glede na vrsto rib, njeno kakovost in način priprave. Najbolj kakovostne ribe so sveže, nepredelane, v izvorni obliki, kjer se čim bolj ohranijo prehranske koristi rib. Ko se lotite priprave rib, pa je pomembno vedeti, da jih ni najbolje kombinirati z vsemi živili. Nekatere kombinacije namreč lahko povzročijo prebavne težave ali podobne nevšečnosti, poroča danas.rs.

Naslednjih šest živil ni najbolje uživati ob ribah.

Mlečni izdelki

Mleko, sir in drugi mlečni izdelki lahko v kombinaciji z ribami povzročijo prebavne motnje kot so napenjanje in bolečine v želodcu, včasih pa lahko pride celo do okužbe kože ali alergijske reakcije.

Ocvrta hrana

Če si boste ob ribi privoščili ocvrto prilogo, bodo koristi, ki jih sicer ima ribje meso, splahnele. Visoka vsebnost nasičenih in trans maščob v ocvrti hrani namreč lahko škoduje zdravju srčno-žilnega sistema.

Živila, ki so bogata s škrobom

Bolje se je izogniti kombiniranju rib z živili z visoko vsebnostjo škroba, kot so na primer testenine, piše spletni portal danas.rs. Visoka vsebnost kalorij in ogljikovih hidratov lahko namreč upočasnijo delovanje prebavnega sistema.

Začinjena hrana

Močne začimbe lahko uničijo nežen okus ribe, pri nekaterih pa povzročijo nelagodje v prebavilih in napenjanje.

Fižol in stročnice

Stročnice vsebujejo veliko beljakovin, prav tako tudi ribe. Če jih boste uživali skupaj, lahko pričakujete napenjanje, ki ga bodo spremljali vetrovi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje