Ali veste, kako pogosto bi morali zamenjati straniščno ščetko?

Magazin 28. Mar 202312:19 komentarji
straniščna ščetka
PROFIMEDIA

Čeprav večinoma pozabljamo na straniščno ščetko in je nikoli ne zamenjamo, strokovnjaki pravijo, da bi jo morali menjati pogosteje, saj lahko prenaša bolezni.

Poskusite se spomniti, kdaj ste nazadnje zamenjali straniščno ščetko. Večina se verjetno niti ne spomni, a strokovnjaki pravijo, da bi jo morali zamenjati vsaj vsakih devet mesecev, da preprečimo širjenje škodljivih mikroorganizmov. Zato naslednjič, ko boste čistili stranišče, pomislite na bakterije, ki se skrivajo okoli vas.

Nic Shacklock iz Online Bedrooms pojasnjuje: “Ne zavedamo se, kako pogosto moramo spremeniti stvari v svojem domu s higienskega vidika. Če so stvari videti čiste, jih preprosto pustimo. Vendar obstaja resnična nevarnost, če ne zamenjate nekaterih predmetov, na primer straniščne ščetke, saj lahko bakterije povzročajo številne zdravstvene težave.”

Umazana ščetka ne samo, da ne bo dobro očistila vašega stranišča, ampak lahko na vas prenese različne bolezni. Elizabeth Scott, ena od direktorjev Simmonsovega centra za higieno, pravi, da ščetka, če ima nekdo v vašem gospodinjstvu gastrointestinalno bolezen, postane “nalezljiv material”, zato jo je treba vreči v smeti.

Vodovodar Gary Johnson dodaja: “Zavedajte se, da straniščna ščetka vsebuje ne samo bakterije iz straniščne vode, ampak tudi fekalije ali toaletni papir, kar je nehigiensko in nezdravo.”

Smernice priporočajo, da zavržete plastične ščetke, ki so razbarvane, imajo upognjena vlakna ali vonj tudi po čiščenju. Poleg tega morate glavo ščetke razkužiti po vsaki uporabi ali vsaj enkrat na teden. To je nekaj, česar pogosto ne storimo.

V raziskavi, ki jo je izvedel Consumer Reports, je več kot 77 odstotkov vprašanih priznalo, da nikoli niso očistili straniščne ščetke, nekateri pa so trdili, da se niso zavedali, da je to potrebno. Na srečo čiščenje ni pretežko. Ščetko za eno uro namočite v vedro vrele vode z malo belila, ročaj poškropite z razkužilom.

Silikonske ščetke je običajno treba zamenjati manj pogosto kot plastične, ker zadržijo manj mikrobov, skrb za okolje pa lahko ublažite tako, da zamenjate samo glavo ščetke ali izberete alternativo brez plastike.

Po drugi strani nekateri niso prepričani, da jih je vredno imeti. Strokovnjakinja za čiščenje Aggie MacKenzie pove, da se popolnoma izogiba straniščnim ščetkam: “Ne prenesem jih. Vedno pomislim, kako umazane so. Na dnu vsakega držala straniščne ščetke je smrdljiva tekoča juha bakterij.”

Namesto tega priporoča, da si nadenete gumijaste rokavice in z gobico podrgnete pod straniščnim robom, čeprav se zdi, da ta pristop ni preveč priljubljen, poroča Večernji list.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.