Ameriški par zapuščeno italijansko hišo spremenil v sanjski dom z dvigalom

Magazin 13. Avg 202214:48 > 16. Avg 2022 11:36 2 komentarja
Italija
Massoud Ahmadi/CNN

Propadajoče italijanske hiše so v zadnjih letih postale "vroča roba" za ljudi z vsega sveta. Mnoga izpraznjena italijanska mesta in vasi namreč skušajo s ponujanjem nepremičnin za drobiž pritegniti nove kupce ter tako pozabljenim krajem vdihniti novo življenje. Med tistimi, ki so v Italiji našli svoje novo zatočišče, je tudi ameriški par, ki je v osrčju Sicilije kupil propadajočo hišo in si iz nje ustvaril sanjski dom.

Obsežna prenova in birokracija, ki sta pogosto povezani z nakupom stanovanja v tuji državi, nekatere odvrača od nakupa, medtem ko drugi to priložnost z veseljem izkoristijo. Medtem ko nekateri hišo prenovijo minimalno, se drugi odločijo za obsežnejšo adaptacijo. Med slednje sodita tudi Massoud Ahmadi in Shelley Spencer, ki sta dokončala prenovo zapuščenega doma v italijanskem mestu Sambuca di Sicilia.

Italijansko zatočišče

Par iz okrožja Montgomery v ameriški zvezni državi Maryland je bil med tistimi, ki so leta 2019 na dražbi kupili eno od 16 ponujenih stanovanj v Sambuci, mestu v osrčju Sicilije. Začetna cena stanovanj je bila en evro.

Massoud Ahmadi/CNN
Italija Italija
Massoud Ahmadi/CNN
Italija Italija
Massoud Ahmadi/CNN
Italija Italija
Massoud Ahmadi
Sambuca Sambuca
Silvia Marchetti/CNN

Ahmadi in Spencer sta se že pred tem zanimala za nakup nepremičnine v Italiji in razmišljala, da bi si ogledala sicilijansko pokrajino, nato pa sta leta 2019 na CNN brala o dražbah hiš v Italiji. “Bila je ljubezen na prvi pogled,” je povedala Spencer za CNN. “Sambuca je zelo čista, ima lepe stare kamnite tlake, ki spominjajo na tiste v Georgetownu v Washingtonu, ulične luči ponoči pa so zelo romantične.”

Navdušena sta bila, ko sta izvedela, da je bila njuna ponudba (10.150 evrov) za hišo, veliko sto kvadratnih metrov, sprejeta. V zgolj dveh letih sta svoje italijansko zatočišče obnovila in ga iz propadajoče posesti preoblikovala v razkošno hišo, za katero pravita, da je videti “kot renesančna hiša”.

Za projekt prenove sta porabila 250.000 evrov, kar se morda zdi zajetna vsota za takšen projekt. A kot sta dejala Ahmadi in Spencer, bi za nekaj podobnega v ZDA odštela več.

Prenovljena hiša ima čudovite kopalnice iz marmorja, njena posebnost pa je nedvomno notranje dvigalo z varnostno kamero in telefonom. “Tu se želiva postarati, vsak dan vaditi jogo in srkati kavo na terasi s pogledom na megleno jezero,” je pojasnila Spencer. “Menila sva, da bi bilo odlično, če bi se počutila kar se da udobno, če bi se izognila ozkim stopnicam in se nama ne bi bilo treba večkrat na dan vzpenjati in spuščati po stopnicah.”

Italija
Massoud Ahmadi/CNN

Notranje dvigalo je za domove v tem mestu precej neobičajno, zato je med domačini poželo precej zanimanja. Obiskali so ju številni vaščani, ki so si želeli ogledati to veliko preobrazbo nekoč propadajoče hiše. “Radovedni domačini so naju počakali s tortami, zanimalo jih je, kaj sva naredila z ruševinami,” je dejala Spencer in dodala, da so jima v lokalnem baru nedavno podarili “lepo steklenico vina”.

Poleg dvigala ima hiša še prostor za sprostitev, apartma za goste, glavno spalnico in dnevni prostor s sodobno odprto kuhinjo. Ponaša se z več balkoni in panoramsko teraso s pogledom na hribe in jezero Arancio, ki leži v bližini porušene arabske utrdbe Fortino di Mazzallakkar.

Italija
Massoud Ahmadi/CNN

Idiličen življenjski slog

Par trenutno uživa v precej idiličnem poletju v Sambuci. Zjutraj se zakonca z dvigalom spustita v pritličje in uživata v jutranjem kapučinu in pecivu iz lokalnega bara. Nato gresta na sprehod, se vrneta v hišo in delata na daljavo. “To je pametnejši dom od tistega v ZDA, ima alarmni sistem in nadzorne kamere,” je dodala Spencer in pojasnila, da lahko iz Sambuce upravljata alarme in naprave na svoji posesti v ZDA.

Pet tisoč evrov sta odštela še za nakup dela sosedove hiše, ki sta ga prav tako prenovila in priključila svoji nepremičnini. “Všeč nama je mir v Sambuci,” je pojasnil Ahmadi. “Najina ulica je zelo tiha in uživava v počasnem življenjskem slogu mesta, ki ga simbolizira skulptura polža na glavnem trgu.”

Sambuca
Silvia Marchetti/CNN

Obsežna prenova

Čeprav jima je prenovo kljub težavam, povezanih s pandemijo covida-19, uspelo končati razmeroma hitro, povsem brez zapletov ni šlo. Eden večjih izzivov je bil, kako spraviti pohištvo skozi tesna vrata in okna 300 let stare hiše, tudi iskanje primernega pohištva jima je vzelo veliko časa.

Kljub celoviti prenovi sta se odločila obdržati prvotna okna, zlato obarvane raztrgane kamnite stene, tla iz majolike in obokan strop, da bi ohranila nekatere zgodovinske elemente. Obdržala sta tudi nekaj predmetov, ki so jih pustili prejšnji lastniki, vključno s koledarjem iz leta 1967, ki je visel na steni. Njun dom je eden od mnogih v soseski Saracen, ki so jih prebivalci zapustili po katastrofalnem potresu leta 1968.

Ahmadi je izjemno hvaležen, da sta prodaja in prenova potekali gladko. Pojasnil je, da je mestna hiša pomagala pri papirologiji in pravnih vprašanjih ter jim pomagala premostiti jezikovne ovire.

Navdušena sta tudi nad kakovostjo opravljenega dela lokalnih obrtnikov in gradbenikov. “Italijanski rokodelci so neverjetni,” je bil zadovoljen Spencer. “Kako so ta prostor spremenili v nekaj novega, je neverjetno. Bil je ruševina, zdaj je videti kot renesančna hiša.”

Italija
Silvia Marchetti/CNN

Končni račun ju je precej presenetil, saj nista bila seznanjena, da se stroškom gradnje prišteje še 10-odstotni DDV.

Povedala pa sta, da sta popolnoma zaupala stanovanjski shemi Sambuce, ki podpira lokalni gospodarski razvoj, in sta navdušena nad končnim rezultatom. “Res sva imela srečo. Lahko bi imela ogromno težav, a ni tako, saj se je vse dobro izteklo. Veliko bolje, kot bi bilo v majhnem mestu v ZDA,” je še povedala Spencer.

Avtorica: Silvia Marchetti/CNN

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje