Anita Šumer na Švedskem prejela nagrado za najboljšo kuharsko knjigo leta

Magazin 06. Jun 202207:00 0 komentarjev
Anita Đumer
Nik Jarh

Anita Šumer, ki je s svojo prvo knjigo o peki kruha z drožmi sprožila val drožomanije, je v soboto, 4. junija, za svojo knjigo Umetnost krašenja kruha prejela prestižno nagrado Best of the Best Gourmand World Cookbook 2021. Podelitev nagrad, ki veljajo za oskarje na področju kuharskih knjig, je potekala v mestu Umeå na Švedskem, knjiga Anite Šumer pa si je prvo mesto prislužila v konkurenci kar 1558 knjig iz več kot 200 držav.

Anitina tretja knjiga, ki vsebuje vrsto tehnik za krašenje kruha in trikov pri peki, je bila nominirana v kar petih kategorijah, kar je izjemen uspeh in odlična promocija slovenske kulinarike.

S predanim delom žanje mednarodni uspeh

To je prvič, da je slovenska kuharska knjiga osvojila naziv Best of the Best na tekmovanju Gourmand World Cookbook Awards, nominacija v petih kategorijah pa priča o tem, da je Anita Šumer s sodelavci ustvarila brezčasno kuharico, v kateri bo vsak bralec našel nekaj zase. Edouard Cointreau, predsednik tekmovanja, je poudaril, da je bila knjiga prepoznana kot najboljša kuharska knjiga leta 2021 ravno zato, ker gre za odlično delo več ustvarjalcev, in kot taka blesti tako na vsebinskem kot na umetniškem in oblikovnem področju. ”Anita Šumer postaja svetovno prepoznavna, saj živi za svoje poslanstvo in vizijo. Navdušila je tudi britansko založnico Anne Dolamore iz založbe Grub Street, ki je po mojem mnenju ena največjih poznavalk avtorjev kuharskih knjig na svetu. Knjigo bi priporočil vsem ljubiteljem knjig, strastni peki pa je resnično ne smejo spregledati,” je še dodal Edouard Cointreau.

Kruh
Nik Jarh

Izjemen dosežek za slovensko kulinarično izročilo

Anita Šumer, ki je z drožemanijo okužila tudi peke onkraj naših meja, skrbi za odlično promocijo Slovenije in tradicionalnih pekovskih tehnik. Etnolog in raziskovalec kulinarične dediščine dr. Janez Bogataj je ob podelitvi nagrade izpostavil, da kruh v zgodovini človeštva ni bil zgolj živilo, temveč je imel simbolni pomen v medsebojnih odnosih, šegah in navadah, skozi leta pa je žal izgubil značaj daru. ”Nove knjige Anite Šumer ne smemo razumeti le kot oživljanje zgodovinskih spominov, ampak v njihovih spoznanjih iskati nove ustvarjalne izzive. Z okrašenim kruhom predvsem nekaj sporočamo, ustvarjamo vezi med kruhom in človekom, ki so v sodobnosti pogosto pretrgane ali celo pozabljene,” je še dodal.

Anita Šumer
Nik Jarh

Poudarek na razvijanju umetniške žilice

Posebnost knjige Umetnost krašenja kruha je poudarek na razvijanju umetniške žilice ne glede na to, ali pečemo z drožmi ali s kvasom. Anita je v knjigi zbrala in podrobno predstavila pet tehnik krašenja kruha, za piko na i pa je dodala še različne tehnike zavijanja kruha, saj je lepo zavit in okrašen hlebček eno najlepših daril, ki jih lahko podarimo. Knjiga je sama po sebi umetnina, saj na 224 straneh prinaša 220 čudovitih fotografij, ki jih je stilirala Barbara Remec in posnel Nik Jarh, oblikovno zasnovo pa je ustvarila Petja Montañez. Poleg umetniške ima ta nepogrešljivi kuharski pripomoček tudi uporabno vrednost, saj so vsi postopki opremljeni s QR-kodami, ki vodijo do videoposnetkov s prikazom posamezne tehnike.

Anita šumer
Nik Jarh

”Neizmerno sem srečna in hvaležna, da je komisija tekmovanja prepoznala ves trud, znanje, preplet tradicije in inovativnosti ter veliko ljubezni, ki jih je celotna ekipa vložila v ta umetniški projekt. Da so prepoznali sončnost in pozitivno energijo, ki žarita iz knjige in ki pritegneta bralce ter pekovske navdušence, da ustvarjajo svoje krušne umetnine. Nagrajena knjiga postavlja v ospredje kruh kot darilo, s katerim podarimo del sebe, svoj čas, predanost, in z njim pokažemo, da nam je mar. Mar zase, ki pazljivo izbiramo sestavine zanj, in mar za tiste, ki jim kruh podarimo,” je ob prejemu nagrade povedala Anita.

  • Knjiga ima tudi dobrodelno noto, saj je del sredstev od prodaje namenjen neprofitni organizaciji Lunina vila, ki nudi psihosocialno in psihoterapevtsko pomoč otrokom in mladostnikom.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!