Apulija – popolna izbira za jesenski potep

Magazin 03. Sep 202206:45
Apulija
Profimedia

Apulija je popolna destinacija za vse, ki se še ne želite posloviti od poletja. V Apuliji je namreč tudi v poznem jesenskem času še prijetno toplo (do 25 stopinj), z obilo sonca. Poleg tega vas bo navdihnila z izjemno naravno lepoto in številnimi znamenitostmi, ki jih najdete samo tu. Preverite 5 stvari, ki jih ne smete izpustiti v Apuliji.

Med ostrogo in peto italijanskega škornja se razprostira čarobna Apulija – ena od 20. dežel, ki sestavljajo Italijo. Deli se na 6 pokrajin, in sicer Bari, Barletta-Andria-Trani, Brindisi, Foggia, Lecce in Taranto.

Na jugu jo obdaja Jonsko morje in na vzhodu ter severu Jadransko morje. Poznana je po slikovitih obmorskih mestih, krasnih plažah ter čistem morju, v notranjosti pa lahko najdemo edinstvene znamenitosti, gradove in zgodovinska mesta.

Alberobello

Alberobello je majhno mesto v pokrajini Bari in je verjetno največja znamenitost v Apuliji. Za mesto so značilna nenavadna kamnita bivališča s stožčasto streho, imenovana trullo. Ta so od leta 1996 na seznamu Unescove svetovne dediščine. V mestu naj bi bilo 1.500 znamenitih hiš, zgrajenih iz lokalnega apnenca, v katerih lahko celo prespite in zares doživite vzdušje mesteca.

Profimedia

Castel del Monte

Svetovna kulturna dediščina je tudi osmerokotni grad Castel del Monte iz 13. stoletja, ki kraljuje na osamljeni vzpetini ob mestu Andria. Stoji približno 30 kilometrov jugozahodno od Trana. Zgradil naj bi ga kralj Friderik II. Hohenstaufen, ki je deželo podedoval po svoji materi Konstance Sicilski. Čeprav naj bi v Italiji veljal za najbolj fascinanten grad, pa nihče zagotovo ne ve, za kakšne namene je bil zgrajen. Nekateri menijo, da je bil mišljen kot obrambna trdnjava, vendar pravih dokazov za to ni. Druga teorija pa pravi, da naj bi grad zaradi značilne geometrijske oblike (osmerokotnik – združitev kroga in kvadrata) predstavljal združitev enosti in povezavo z bogom ter služil v te namene.

Grotte di Castellana

Slabo uro vožnjo iz Barija se lahko odpravite na podzemni potep, in sicer v najdaljši naravni podzemni jamski sistem v Italiji (Grotte di Castellana). Jamske galerije, odkrite leta 1938, so sestavljene iz neverjetnih podzemnih površin z izjemnimi kapniškimi oblikami in drugimi formacijami. Vrhunec predstavlja Grotta Bianca ali Bela jama iz mehke kamenine alabaster, ki obiskovalca zagotovo ne pusti ravnodušnega.

Profimedia

Lecce

Zgodovinsko mesto Lecce, glavno mesto province Lecce, znano tudi kot južne Firence, leži le 11 kilometrov od Jadranskega morja in 23 kilometrov od Jonskega morja, sredi rodovitne nižine. Mesto je obdano s privlačno pokrajino, morsko obalo in vasicami. Je tudi odlična izhodiščna točka za raziskovanje polotoka Salento. Zanj so značilne baročne zgradbe in znamenita bazilika Santa Croce, je odličen izraz umetelne baročne arhitekture. Samo mesto je sicer zgrajeno iz posebnega kamna, ki na sončni svetlobi dobi čudovito zlato belo barvo. Obiščete lahko tudi muzej na prostem.

Profimedia

Gargano in čudovite plaže

V Apuliji najdemo tudi idilične obmorske kraje in plaže z dih jemajočim tropskim videzom. Obiščete lahko denimo Gargano na jugovzhodu Italije, sicer kraški skalni rt, ki se razprostira proti Jadranskemu morju. Znan je tudi kot ”ostrog Italije”. Zanj so značilne tudi čudovite obale in krasni morski zalivi z lepimi plažami.

VIR: https://www.beautifulpuglia.com/ in https://www.lonelyplanet.com/

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.