Arhitektura: Oaza miru na angleškem podeželju

Magazin 19. Jun 202216:45 0 komentarjev
Oaza miru
Rupert McKelvie, Stephanie Osmond

Vse več ljudi si za dopustovanje in počitnikovanje namesto obalnih letovišč izbere pristno podeželje. V srcu Devona, podeželske grofije na jugozahodu Anglije, je tako nastala simpatična počitniška hiška, ki prebivalce vabi k povezovanju z naravo – daleč od skrbi in vrtinca vsakdana.

V podjetju Out of the Valley so specializirani za oblikovanje in postavitev brezčasnih zatočišč, ki utripajo z ritmom okoliške narave.

V svojem delu združujejo tradicionalno znanje graditeljstva in sodobne tehnološke prijeme, katerih dober zgled je tudi počitniška hišica, poimenovana Holly Water. Stoji na angleškem podeželju in prebivalce vabi k uživanju v neokrnjeni naravi, obenem pa zagotavlja vse udobje, ki ga za sprostitev in počitek danes potrebujemo.

Oaza miru
Rupert McKelvie, Stephanie Osmond

Pot do počitniške hišice se vije med koruznimi polji, naenkrat pa pred seboj zagledate prekrasno hišico, oblečeno v les cedre, ki izvira iz bližnjega mlina. Objekt je krit z veliko enokapno streho, ki presega objekt in s tem ustvarja velike napušče, primerne za preživljanje prostega časa na svežem zraku, tudi v primeru dežja. Konstrukcijski okvir je sestavljen iz duglazije, iglastega drevesa iz družine borovk, in leži na pilotih, ki ga dvigujejo nad tlemi. S tem so želeli arhitekti kar se da oklestiti uporabo betona.

Oaza miru
Rupert McKelvie, Stephanie Osmond

Objekt pred zunanjimi temperaturami varuje rastlinska izolacija, prav posebno pozornost pa so arhitekti posvetili tudi oblikovanju ovoja in membrane, ki hišici zagotavljata dolgo življenjsko dobo in energijsko učinkovitost. V notranjosti so leseno konstrukcijo zakrili z glinenim ometom, v interjer pa umestili hrastovo pohištvo. Glineni omet pomaga ohranjati zračni ovoj stavbe in uravnava vlažnost ter temperaturo, obenem pa je prijeten na otip.

Naravni materiali, ki se odražajo v vseh elementih objekta, ponujajo umirjeno barvno paleto, ki je v harmoniji z okoliško naravo. Tloris je sicer v celoti odprt, velika hrastova kuhinja je umaknjena na zunanjo steno, spalni prostor in kopalnica sta umeščena na podest. Dnevni prostor se proti naravi odpira z drsnimi vrati, kadar so ta odprta, je ločnica med notranjim in zunanjim tako rekoč zabrisana. Na široki verandi, izdelani iz macesna, stoji prekrasna bakrena kad. Slednja omogoča prav posebno razvajanje in izkušnjo sredi podeželske narave.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku
Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!