Arnold Schwarzenegger spregovoril o pokojnem bratu in njuni tiranski vzgoji

Magazin 27. Jun 202305:50 0 komentarjev
Arnold Schwarzenegger
Arnold Schwarzenegger (Foto: PROFIMEDIA)

V Netflixovi biografski dokumentarni seriji je Arnold Schwarzenegger spregovoril o otroštvu v povojni Avstriji. Prvič je v javnosti omenil pokojnega brata Meinharda, ki krute in tiranske vzgoje ter nasilja očeta ni prenašal tako dobro kot Arnold.

Ameriški igralec avstrijskih korenin Arnold Schwarzenegger se je v Netflixovi biografski dokumentarni seriji z naslovom Arnold spominjal otroštva, ki ga je večinoma krojil njegov oče Gustav Schwarzenegger. Ta je v drugi svetovni vojni služil v nacistični paravojaški organizaciji Sturmabteilung (SA) in se bojeval v bitki za Stalingrad, po porazu Avstrije pa se je v domači kraj Thal z bojišča vrnil s posttravmatsko stresno motnjo.

“Tri dni je bil zakopan pod stavbami in ruševjem, poleg tega so izgubili vojno. Vojaki so se domov vrnili zelo depresivni. Avstrija je bila država zlomljenih mož. Mislim, da je bilo mojemu očetu velikokrat zelo težko,” je v Netflixovem dokumentarnem filmu povedal Schwarzenegger.

Vojaške principe je Schwarzeneggerjev oče vključeval tudi v vzgojo Arnolda in njegovega starejšega brata.

Arnold Schwarzenegger
Mladi Arnold Schwarzenegger (Foto: PROFIMEDIA)

O njem je Arnold Schwarzenegger v seriji prvič javno spregovoril – zakaj šele zdaj, je jasno, ko v seriji slišimo tragično zgodbo pokojnega Meinharda Schwarzeneggerja.

Otroštvo avstrijskih dečkov ni bilo preprosto. Kot je razložil Arnold, sta si z bratom pogosto morala “prislužiti zajtrk”, neprestano sta morala tekmovati med sabo, njun oče je bil, ko je pil, pogosto verbalno in fizično nasilen.

Prav razmere doma so po Schwarzeneggerjevem prepričanju njegovega brata privedle do prekomernega pitja. “Brutalnost, ki je bila doma, udarci, ki sva jih včasih prejela od staršev – mislim, da tega ni zmogel prenesti.  Po naravi je bil veliko bolj nežen,” je opisal Arnold. Dejal je, da je bil njegov brat zelo pameten, veliko je bral. “A mislim, da ni bil srečen,” je povedal.

Očeta je bilo težko prenašati, saj je imel dvojno osebnost: znal je biti zelo prijazen, a po drugi strani je pogosto prihajal domov pijan in je kričal na družinske člane. “V kateremkoli trenutku bi lahko udaril mojo mamo in popolnoma znorel.” 

Grob staršev in brata Arnolda Schwarzeneggerja v vasici Tal na avstrijskem Štajerskem
Grob staršev in brata Arnolda Schwarzeneggerja v vasici Tal na avstrijskem Štajerskem (Foto: PROFIMEDIA)

Ob tem je Schwarzenegger dodal, da res drži, da tisto, kar te ne ubije, te okrepi. “Prav tisto, kar me je oblikovalo v to, kar sem danes, je njega uničilo.” Schwarzeneggerja so, ko je v ZDA že aktivno tekmoval v bodybuildingu, obvestili, da je njegov brat Meinhard umrl v prometni nesreči. Pod vplivom alkohola je 20. maja 1971 z avtomobilom trčil v telefonski drog. Star je bil komaj 24 let.

Naj ne bodo kot njegov oče, je Schwarzenegger marca lani položil na srce tudi ruskim vojakom, ki jih je nagovoril v videoposnetku na družbenih omrežjih. Dejal je, da se je njegov oče iz vojne vrnil fizično in psihično zlomljen, ter opozoril na nesmiselnost vojne.

Napovednik za dokumentarno serijo Arnold, ki je izšel v začetku meseca, si lahko ogledate spodaj:

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!