Astronomi odkrili najbolj “nasilno” mesto v vesolju (VIDEO)

Magazin 21. Feb 202405:10 0 komentarjev
J0529-4351, kvazar, vesolje
Foto: Zajem zaslona/yOUTUBE/ESO

Kvazar – gre za poimenovanje za najmočnejše objekte v vesolju – v središču oddaljene galaksije vsak dan požre toliko snovi, kot jo ima naše Sonce. Pri tem pa sveti 500-bilijonkrat močneje od Sonca.

Kvazar, ki je astronomom znan pod imenom J0529-4351, je morda najsvetlejše in “najbolj nasilno” mesto v vesolju, piše portal sky.com.

Kot vsi drugi kvazarji tudi ta leži v središču aktivne galaksije, od nas oddaljene 12 milijard svetlobnih let. Poganja ga črna luknja, ki ima maso 17- do 19-milijardkrat večjo od našega Sonca. Po oceni astronomov ta črna luknja vsak dan “požre” maso snovi, enako Sončevi (okoli 1,9 x 1030 kilogramov). Snov, ki jo vleče proti črni luknji, pri tem tvori disk s premerom sedem svetlobnih let, kar je približno 15.000-krat več od razdalje od Sonca do Neptunove orbite, piše revija SciTech Daily. Ta disk z velikansko hitrostjo kroži okoli črne luknje, pri čemer ustvarja razžarjeni kozmični orkan, ki sveti 500-bilijonkrat močneje od Sonca.

Vse te številke so navadnemu človeku nepredstavljive, vendar pripovedujejo o tem, kako raznolik in divji kraj je naše vesolje. “Ta kvazar je najbolj nasilen kraj v vesolju, kar jih poznamo,” je povedal glavni avtor poročila o raziskavi Christian Wolf z avstralske nacionalne univerze. Kot so izračunali, je kvazar doslej najhitreje rastoča znana črna luknja.

Sprva so mislili, da gre za navadno zvezdo

Kvazar so prvič opazili leta 1980, a so takrat menili, da gre za zvezdo, šele lani pa so ga po opazovanjih observatorijev v Avstraliji in čilski puščavi Atacama prekvalificirali v kvazar.

Beseda kvazar je kratica za angleško skovanko “quasi + stellar”, kar bi lahko prevedli kot “kvazizvezdni”, saj je ob pogledu z večino teleskopov težko določiti, za kakšen objekt v resnici gre. Danes velja, da so kvazarji najmočnejši objekti v vesolju, ki oddajajo enormne količine energije. Raziskovalci upajo, da bodo s preučevanjem tega pošastnega objekta izvedeli, kako kvazarji lahko zrastejo do takšnih nerazložljivih velikosti in kako jih bodo v prihodnje lahko bolje razlikovali od najsvetlejših zvezd. “Čeprav njihova svetlost kaže na hitro rast, je njihov obstoj težko razložiti,” so raziskovalci zapisali v članku. Po dosedanjih spoznanjih in vedenju namreč nekatere črne luknje ne bi smele biti tako velike, kot kažejo meritve, saj od svojega nastanka do danes naj ne bi imele dovolj časa, da bi lahko toliko zrasle. Zato morajo znanstveniki najti alternativne scenarije in teorije, ki bi lahko razložili njihovo velikost, pa piše revija Live Science.

V spodnjem videu si lahko pogledate posnetek, ki so ga ustvarili pri Evropskem južnem observatoriju. Video “nas popelje na potovanje od naše Rimske ceste daleč v nebo do kvazarja J0529-4351, svetlega jedra oddaljene galaksije, v smeri ozvezdja Pictor. Je tako daleč, da je njegova svetloba do nas prispela šele po več kot 12 milijardah let. Videoposnetek se konča z umetniškim vtisom rekordnega objekta; vse druge prikazane slike so resnične astronomske slike,” so avtorji zapisali ob posnetku.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!