BBC o Joker Out: Ko bo konec, se ne boste spomnili, da se je sploh kdaj zgodilo

Magazin 07. Apr 202314:45 1 komentar
Katja Kodba/RTV Slovenija

Da bodo gledalci letošnje Evrovizije nastop slovenskega predstavnika Joker Out pozabili takoj, ko se bo ta končal, je le eden izmed pikrih komentarjev, ki jih je v nedavni članek, v katerem je ocenil vse letošnje nastopajoče, natresel novinar BBC Mark Savage. Obregnil se je ob večino nastopajočih, oboževalci glasbenega tekmovanja pa so nad "zaničevalnim" tonom novinarja ogorčeni. Odzvali so se tudi Joker Out.

Britanski BBC je sprožil ogorčenje med oboževalci Evrovizije, potem ko so na portalu BBC News objavili prispevek, v katerem je novinar Mark Savage presojal nekatere letošnje nastopajoče. Za slovenske predstavnike Joker Out in njihovo skladbo Carpe Diem je zapisal: “Ko bo konec, se ne boste spomnili, da se je sploh kdaj zgodilo.”

“Glasbeni novinar Mark Savage je vsekakor upravičil svoj priimek”, saj je napovedal, kje bodo izvajalci končali, in ocenil, da se nekateri sploh ne bodo uvrstili v finale, poročata spletna revija Express Digest in novičarski portal DailyMail. Po njunih navedbah je BBC s tem, ko je prekršil pravila nepristranskosti z zaničevalnim člankom o kandidatih za tekmovanje, med oboževalci Evrovizije sprožil ogorčenje.

Kič in taborniški disco

Za irske predstavnike Wild Youth in njihovo pesem We Are One je denimo zapisal: “Privlačna, ambiciozna himna o povezanosti z besedilom, ki bi ga Coldplay zavrnili, ker je preveč kičasto.” Poleg tega je dodal, da je skupina “približno tako hudomušna in nepredvidljiva kot pokrivalo za obraz” in izrazil pričakovanje, da bodo izgubili v uvodnem polfinalu.

Irski predstavnik na Evroviziji 2023 Wild Youth
PROFIMEDIA

Podoben kompliment je pripisal pesmi I Wrote a Song, ki jo je predložila 25-letna Mae Muller iz Združenega kraljestva. “Verjetno je preveč splošno, da bi bila na vrhu lestvice, vendar je ta taborniški disco težko prezreti,” je pripomnil in napovedal, da se bo uvrstila na osmo mesto.

Mae Muller
PROFIMEDIA

V norčevanje iz skladbe Carpe Diem slovenskih predstavnikov Joker Out pa je novinar zapisal: “Ko bo konec, se ne boste spomnili, da se je sploh kdaj zgodilo.” Savage je predvidel, da se bo skladba uvrstila med zadnjih pet, ogorčena zasedba pa je po pisanju portalov za The Sun povedala: “Moramo priznati, da je branje na BBC-ju, gostitelju Evrovizije, pustilo slab okus v naših ustih.”

“Postopek in pot pred Evrovizijo sta zelo težka za um in telo tekmovalcev in verjamemo, da se BBC tega zaveda in da tekmovalcev ne bi smel spravljati v skrbi, da nas ne bodo jemali resno, ko pridemo na sam dogodek,” so pripomnili Joker Out in še dodali: “Nekatere izmed držav resnično tekmujemo proti Lamborghinijem s kolesi, zato nam vsaka palica na cesti to še oteži.”

Fante iz skupine Joker Out so sicer pred kratkim gostili na radijskem programu BBC, po marčevskem nastopu skupine v Barceloni pa so na spletni strani medija zapisali, da znajo slovenski predstavniki “zavladati odru in brez težav spravijo množico v pogon”.

Savage prejel buren odziv tudi na Twitterju

Ko je novinar delil svoj najnovejši članek na Twitterju, so ga njegovi sledilci obtožili pomanjkanja spoštovanja, hkrati pa so podvomili v njegovo spoštovanje smernic nepristranskosti pri tem glasbenem tekmovanju.

Eden od sledilcev je tako zapisal, da bi od televizijske hiše, ki bo gostila Evrovizijo, pričakoval več spoštovanja. Nekdo drug pa je zapisal: “Resnično nepotrebne zaničevalne pripombe o nekaterih umetnikih. Nespoštljivo do vsakega umetnika, ki se predstavlja. Je to uradni pogled bbceurovision?”

Kot je povedal vir pri BBC-ju, je BBC News uredniško popolnoma neodvisen in ni glas BBC-ja.

Prvi predizbor letošnje Evrovizije bo 9. maja, slovenski predstavniki Joker Out bodo nastopili na 2. predizboru, 11. maja. Finale za pesem Evrovizije se bo odvil dva dni kasneje, v soboto. Dogodek bo v živo iz arene v Liverpoolu prenašal BBC.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje