Benedictu Cumberbatchu grozi pravni postopek na Barbadosu

Magazin 07. Jan 202314:15
Benedict Cumberbatch
Profimedia

Igralčeva družina je nekoč posedovala plantažo sladkornega trsa na otoku Barbados in tudi sužnje, katerih potomci bi lahko zahtevali odškodnino.

Britanski zvezdnik Benedict Cumberbatch je pred prazniki izvedel, da oblasti na Barbadosu raziskujejo možnost, da bi ga vključili v pravni postopek zaradi temačne in sužnjelastniške zgodovine njegove družine. Predniki priljubljenega igralca so namreč bili lastniki plantaže sladkornega trsa, menda pa so tudi sodelovali pri krvavem zatiranju upora sužnjev, kar je tudi razlog za preiskavo.

Neimenovani visoki uradnik z Barbadosa ne zanika možnosti, da bi se lahko družina Cumberbatch soočila z zahtevo po povrnitvi škode zaradi povezave s suženjstvom na otoku, je poročal Sky News, medtem ko pri Daily Telegraphu navajajo, da je postopek še v najzgodnejši fazi. Sužnjelastniško ozadje te zgodbe se začne z njegovim sedmim pradedkom Joshuo Cumberbatchom, ki je leta 1728 kupil plantažo Cleland na severu otoka in začel takrat zelo donosno pridelavo sladkornega trsa.

Na plantaži je živelo okrog 250 sužnjev, ki so ročno sekali sladkorni trs. Šlo je za izjemno naporno delo. Zadnji sužnji so bili osvobojeni 105 let pozneje, ko je Britanija ukinila suženjstvo – parlament je namreč leta 1833 sprejel zakon o ukinitvi suženjstva. Zanimivo je, da je Benedict Cumberbatch igral v filmu o biografiji Williama Wilberforcea, voditelja britanskih abolicionistov – in sicer v vlogi njegovega prijatelja, Williama Pitta.

Benedict Cumberbatch
Profimedia

Zasebno je igralec aktivist proti podnebnim spremembam in borec za človekove pravice. Med sodelavci na snemanjih velja za priljubljenega zvezdnika. Pravijo, da je izjemno prijazen in da se opraviči tudi takrat, ko za to ni nobene potrebe. Režiserji z velikim veseljem sodelujejo z njim, saj velja za discipliniranega in predanega igralca.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.