Benjamin Alexander, prvi jamajški alpski smučar, na olimpijskih igrah v Pekingu

Magazin 20. Jan 202208:30 0 komentarjev
Alexander Benjamin
Profimedia

Benjamin Alexander je začel smučati pred šestimi leti, a je s trmo, trdim delom in vztrajnostjo prišel tako daleč, da se je pred dnevi kot prvi alpski smučar z Jamajke uvrstil na zimske olimpijske igre v Pekingu. Njegov največji navdih so bili seveda člani jamajškega boba, ki so nastopili v Calgaryju leta 1988.

Benjamin Alexander je star 38 let in je rojen v britanskem Northamptonshirju očetu Jamajčanu in mami Angležinji. ”V mojem življenju ni bilo veliko jamajškega vpliva, edino hrana, ki jo je kuhala moja babica. No, kot otrok sem gledal film Cool Running in se navdušil. Nastop na olimpijskih igrah se mi je zdel nekaj najbolj fantastičnega,” je povedal za britanske medije Alexander, ki je kratek čas delal v svetu financ, nato pa je kot uspešen didžej veliko potoval in vrtel glasbo po vsem svetu.

Cool Running
Profimedia

Prav eden od članov legendarne jamajške bob zasedbe Dudley Stokes je bil zadnja leta njegov mentor in motivator, da kljub pandemiji, ki ga je ovirala med treningi, ni vrgel puške v koruzo ter odnehal loviti svoje olimpijske sanje. ”Vsi pravijo, da ne smeš spoznati svojih herojev, ker te vedno razočarajo. A Dudley je fantastičen, brez njega mi ne bi uspelo,” je Alexander povedal za BBC Sport.

Benjamin alexander
profimedia

Vse skupaj pa se je začelo leta 2015, ko se je didžej, ki večino časa živi v svoji hiši na Ibizi, s prijateljem odpravil smučat v Kanado. ”Scenarij me je popolnoma prevzel. Bilo je fantastično. Seveda nisem znal smučati, a sem vedel, da bi to rad še počel v življenju. Potem sem bil čez nekaj mesecev povabljen, da vrtim glasbo v Whistlerju, takrat sem tudi prvič stopil na smuči. Izbral sem lahko, zeleno progo in se ves dan vozil po njej. Gor in dol, gor in dol. Mislim, da sem prvič padel 27-krat. Potem pa sem naslednji dan padel le še sedemkrat in bil zelo zadovoljen z napredkom. Tako sem se lotil vsega, vsak dan sem hotel narediti en zavoj več,” je povedal simpatični Alexander, ki si je kot gledalec ogledal olimpijske igre v Pjongčangu, a takrat še ni imel olimpijskih sanj.

Benjamin alexander
Profimedia

Leto dni zatem je že začel trenirati, posebno pa je napredoval, ko mu je svoje znanje ponudil nekdanji ameriški smučar Gordon Gray, ki ga je najprej spustil na realna tla: ”Benji, povedal ti bom, kaj vidim. Tvoja tehnika je grozna, nikoli še nisem videl, kaj slabšega. A za seboj imaš le 25 smučarskih dni in dve uri z učiteljem. In mislim, da si pravi norec, ki ne pozna strahu. In to, da nimaš strahu, pomeni, da si že na pol zmagal. Neverjetno je, kako se voziš za mano, čeprav so tvoji zavoji grozni, mislim, da lahko postaneš dober smučar.”

Težke kvalifikacije

Vse to se je dogajalo na začetku leta 2019. Tri leta zatem bo Alexander lahko nastopil na olimpijskih igrah v Pekingu, čeprav so bile kvalifikacije težke in dolgotrajne. Okoli božiča je zbolel za covidom, zato je bil že prepričan, da mu je vse ušlo iz rok. A pred dnevi mu je na tekmi v Liechtensteinu uspelo. Postal je eden od redkih Jamajčanov, ki bo nastopil na zimskih olimpijskih igrah, in sicer bo tekmoval v veleslalomu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!