Bezos toži Naso zaradi pogodbe s podjetjem Elona Muska

Magazin 17. Avg 202111:55
Jeff Bezos in njegov brat
Joe Skipper/REUTERS

Podjetje Jeffa Bezosa Blue Origin toži Naso zaradi odločitve, da s podjetjem SpaceX Elona Muska sklene pogodbo za pristanek na Luno, vredno 2,5 milijarde evrov.

Nekdanji šef Amazonove družbe Jeff Bezos je dejal, da pri pogodbi ostajajo odprta sporna vprašanja, in jo označil za nepošteno.

Spor se je začel aprila zaradi odločitve, da bodo posel dali enemu podjetju in ne dvema, kot je bilo pričakovano, zaradi pomanjkanja sredstev, poroča BBC.

Nasa zadeve še ni komentirala, ima pa podporo zveznega nadzornega organa.

Blue Origin je v vlogi sodišču pojasnil, da še naprej verjame, da sta za gradnjo sistema za pristanek na Luni potrebna dva ponudnika, ki bosta astronavte odpeljala na Luno že leta 2024.

Družba je Naso obtožila tudi “nezakonite in nepravilne ocene” predlogov med razpisnim postopkom.

Bezos ponudil 1,7 milijarde evrov za vrnitev v dirko na Luno

“Trdno smo prepričani, da je treba vprašanja, opredeljena v tem naročilu, in njegove rezultate, obravnavati, da bi znova vzpostavili poštenost, ustvarili konkurenco in zagotovili varno vrnitev Amerike na Luno,” so dejali v Blue Originu.

Med sklenitvijo pogodbe je vodja Nasinega oddelka za človekovo raziskovanje vesolja Kathy Lueders priznala, da ji trenutni proračun vesoljske agencije preprečuje izbiro dveh podjetij. To je bilo potem, ko je kongres odobril le 720 milijonov evrov od 2,8 milijarde dolarjev, ki so jih zahtevali za projekt.

Nasa je kot dejavnik pri sklenitvi navedla tudi dokazano evidenco orbitalnih misij podjetja SpaceX Elona Muska. Pomembno vlogo so imeli tudi stroški: ponudba SpaceXa je bila najnižja.

Julija je Bezos ponudil kritje do 1,7 milijarde dolarjev Nasinih stroškov, da bi ga znova obravnavali pri pogodbi, vendar so ga zavrnili.

Ameriški Urad za nadzor javne porabe (GAO) je medtem zavrnil pritožbo družbe Blue Origin, češ da Nasa ni “ravnala nepravilno”, ko je pogodbo predala le enemu podjetju.

Nasa mora do 12. oktobra vložiti ugovor na tožbo. SpaceX tožbe še ni komentiral.

V okviru svojega programa Artemis Nasa upa, da bo ljudi spet poslala na Luno prvič po letu 1972.

Aprila je Lueders dejala: “Ta pomembni korak postavlja človeštvo na pot trajnostnega raziskovanja Lune in nas usmerja v misije dlje Osončje, vključno z Marsom.”

Komentarji (0)

Prikaži vse komentarje