Bill Gates neprimerna sporočila zaposleni v Microsoftu pošiljal že leta 2008

Magazin 20. Okt 202110:44 > 11:07 0 komentarjev
Reuters

Že leta preden je Microsoftova uprava raziskala romantično razmerje ustanovitelja Billa Gatesa in zaposlene, so mu kolegi direktorji z Microsofta svetovali, naj neha pošiljati neprimerna elektronska sporočila drugi zaposleni.

Leta 2008, ko je bil Bill Gates še zaposlen pri Microsoftu, so direktorji podjetja odkrili elektronska sporočila, ki jih je Gates leto pred tem pošiljal sodelavki na nižjem položaju. V sporočilih jo je prosil, naj se sestaneta zunaj službe, poroča Wall Street Journal.

Takrat sta se generalni svetovalec Brad Smith in takratna vodja kadrovske službe Lisa Brummel sestala z Gatesom, da bi mu povedala, da je takšno vedenje neprimerno in bi se moralo ustaviti, Gates pa se je s tem strinjal.

Z Microsofta so za CNN Business zgodbo potrdili, a je niso želeli komentirati. Microsoftov tiskovni predstavnik Frank Shaw je za Journal povedal, da “so bila sporočila sicer spogledljiva, niso pa bila izrazito spolna. Vseeno so bila ocenjena kot neprimerna.” Zaposlena se zaradi njih ni nikoli pritožila.

“Reciklirane govorice”

Gatesova tiskovna predstavnica Bridgitt Arnold je v pisni izjavi za Journal trditve zanikala. “Te trditve so lažne, reciklirane govorice iz virov, ki nimajo neposrednega znanja, v nekaterih primerih pa imajo tudi pomembno navzkrižje interesov,” je dejala. Predstavniki Gatesa se na prošnjo CNN Business za komentar niso odzvali.

Gates, eden najbogatejših ljudi na svetu, je bil do leta 2000 izvršni direktor Microsofta. Leta 2008 je zapustil svoje vsakodnevne naloge v podjetju in opravljal funkcijo predsednika do leta 2014. Marca 2020 se je odrekel še svojemu mestu v upravnem odboru Microsofta, češ da želi več časa posvetiti filantropiji.

Ponedeljkovo poročilo sledi drugim obtožbam o Gatesovem neprimernem vedenju na delovnem mestu, ki so prišle na dan na začetku tega leta ob njegovi ločitvi od Melinde French Gates.

Dopis Microsoftu pred dvema letoma

Revija Journal je maja poročala, da je Gates iz Microsoftovega upravnega odbora leta 2020 odstopil po tem, ko je odbor najel odvetniško pisarno, da bi raziskala romantično razmerje, ki ga je pred leti imel z zaposleno pri Microsoftu.

“Microsoft je v drugi polovici leta 2019 prejel dopis o zaskrbljenosti, da si je Bill Gates leta 2000 prizadeval vzpostaviti intimen odnos z zaposleno v podjetju,” je maja za CNN Business potrdil Microsoftov tiskovni predstavnik. “Odbor je s pomočjo zunanje odvetniške družbe izvedel temeljito preiskavo v zvezi z zadevo. Med preiskavo je Microsoft zagotavljal obsežno podporo zaposleni osebi, ki je izrazila zaskrbljenost.”

Tiskovni predstavnik Gatesa je odnos iz leta 2000 označil za “afero pred skoraj 20 leti, ki se je končala sporazumno” in dejal, da preiskava podjetja ni bila povezana z odločitvijo Gatesa, da zapusti upravni odbor.

Avtorica: Clare Duffy/CNN