Kdo je Vlatko Stefanovski, eden od ustanoviteljev zasedbe Leb i sol

Magazin 13. Sep 202216:30
Vlatko Stefanovski
Marko Pigac

Edinstveno zlitje glasbe Vlatka Stefanovskega in ansambla Tanec, dveh najbolj znanih makedonskih glasbenih ''blagovnih znamk'', navdušita še tako zahtevne poslušalce.

Vlatko Stefanovski je eden najpomembnejših džez-rokovskih kitaristov svetovnega slovesa. Njegovo mojstrstvo je v kombinaciji etno džeza, roka, jazz fusiona in bluza. Zaslovel je kot eden od ustanoviteljev in dolgoleten član skupine Leb i sol, znan pa je tudi kot filmski skladatelj in samostojen glasbenik, ki nastopa s številnimi velikimi imeni glasbenega sveta Makedonije in širše. Tanec je prvi profesionalni folklorni ansambel v Severni Makedoniji. Nastal je leta 1949, da bi zbiral in negoval makedonske tradicionalni pesmi, plese, narodne noše in glasbila ter predstavljal bogato kulturno zakladnico Makedonije skozi glasbeni izraz. Ansambel se imenuje po makedonskem tradicionalnem plesu. Deluje kot svojevrsten potujoči muzej makedonske tradicionalne glasbe in plesa, ki ju širi po odrih sveta – v New Yorku, Sydneyju, Melbournu, Tel Avivu, Rimu, Parizu, Londonu, Montrealu, Torontu in mnogih drugih mestih. Ansambel Tanec je do danes nastopil že na več kot pet tisoč koncertih in festivalih.

Vlatko Stefanovski, Tanec
Maja Argakijeva

Vlatko Stefanovski je v svoji skoraj 50-letni karieri večkrat nastopil s Tancem, tako v Makedoniji kot v tujini. To sodelovanje, ki živi svoje mednarodno koncertno življenje, vsakokrat znova opisuje kot pomembno in navdihujoče za svoje umetniško ustvarjanje pa tudi za celotno makedonsko glasbeno kulturo. Nepogrešljiv in dominanten element njegove glasbe so folklorni motivi. Sodelovanje Vlatka Stefanovskega in ansambla Tanec se je začelo jeseni 2021 kot koncertni DVD-album, skupni nastopi pa se nadaljujejo. Skladatelj in aranžer folklornih tem je makedonski instrumentalist in avtor Damir Imeri, ki želi glasbeno spojiti umetniško ustvarjanje Stefanovskega in Tanca. Tako sta nastala ugleden glasbeni projekt in serija uspešnih koncertov.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.