BMW pripravil avtomobilskega kameleona in kino v enem

Magazin 08. Jan 202217:45 0 komentarjev
BMW iX Flow
BMW

Avtomobil bo lahko spreminjal barve, v drugi sedežni vrsti pa bo paru gledalcev ponudil možnost prave kinematografske izkušnje.

Kateri je BMW-jev najbolj vroč avtomobil v tem trenutku, ni nobenega dvoma. To je seveda iX, električni križanec, ki je najprej na novo opredelil pojem udobja in nato zmogljivosti znamke. Tu pa se Nemci ne ustavljajo. Glede na to, da gre za povsem nov električni avtomobil, je bilo pričakovati, da bo v središču pozornosti v času salona CES. Slednjega se pri BMW-ju sicer niso udeležili, temveč so v Münchnu pripravili virtualno tiskovno konferenco.

Prva novost, ki so jo ob tem pripravili, je bila inovacija E Ink. Gre namreč za inovacijo, ki avtomobilu čisto preprosto omogoča menjavo karoserijskih barv v vsakem trenutku. Za omenjeno inovacijo se sicer skriva prav posebna folija. Ta je sestavljena iz milijonov kot las tankih barvnih kapsul. Te vsebujejo negativno nabite bele delce in pozitivno nabite črne delce. Sistem pravzaprav deluje na podoben način kot elektronski bralniki. Ob tem je treba omeniti, da energijo porablja le ob spremembah barve, ne pa tudi za ohranjanje.

Za udobje in tehniko

Kako bodo na to inovacijo (morebiti) gledale pristojne oblasti, še ni znano, a pri BMW-ju se s tem ne ukvarjajo. Namesto tega poudarjajo praktični vidik uporabe takšne folije. Bela barva namreč odbija sončne žarke in s tem poskrbi, da se avtomobil ne segreje preveč. Črna barva po drugi strani skrbi za ohranjanje temperature v zimskem času. Takšna rešitev seveda pozitivno vpliva tudi na baterijski sklop.

BMW iX Flow BMW iX Flow
BMW

Druga rešitev, ki so jo pripravili pri BMW-ju, pa koncept razvedrila v avtomobilu dviguje na novo raven. Predstavili so namreč čisto pravi kino za dve osebi. Ta zajema 31-palčni zaslon, ki se s stropa spusti pred zadnjo klop. Med njegovimi posebnostmi sta možnost uporabe storitve Amazon Fire TV in predvajanje videov ločljivosti 8K. Ob tem avtomobil poskrbi za ustrezno zatemnitev notranjosti in ambientalno osvetlitev. Za zvok so poskrbeli pri podjetju Bowlers & Wilkins, pri tem pa jim je pomagal tudi sloviti skladatelj Hans Zimmer.

Kdaj bo katera izmed omenjenih rešitev prišla v redno rabo, ni znano, govori pa se, da naj bi zaslon Theatre Screen prvi prejel novi BMW serije 7.