Čarobna vasica, kjer vplivneži niso več dobrodošli

Magazin 28. Sep 202321:10 1 komentar
Pomfret jeseni
Kmetija Sleepy Hollow, zasebna rezidenca, ki je priljubljena destinacija za vplivneže. (Foto: Instagram/Spectacular globe)

Ameriška podeželska vas Pomfret jeseni žari v ognjenih barvah jesenskega listja. Od nekdaj je s svojo čudovito pokrajino privabljala številne turiste iz vseh koncev države in sveta. Lokalne prebivalce to ni pretirano motilo, dokler stvari niso ušle izpod nadzora. Njihova želja je preprosta ...

Nekoč so sem prihajali ljubitelji narave in podeželskega turizma. V zadnjih petih letih pa se je vrsta obiskovalcev močno spremenila, piše Dnevnik.hr. Danes, kot pravijo tamkajšnji prebivalci, kraj obiskujejo neizobraženi, nesramni in nekulturnimi vplivneži, ki so za popolno fotografijo pripravljeni narediti vse.

Mesto, ki ima zgolj 916 prebivalcev, letno obišče več kot 13 milijonov turistov, največ septembra in oktobra, ko jesenska barva listov pričara še posebno čarobno vzdušje.

Domačini so bili vajeni turizma, v mestu so z veseljem pozdravili običajne fotografe narave in ljubitelje ruralnega turizma, ki so jih pogostili v lokalnih penzionih. Pomfret je zdaj postal “meka” za uporabnike, tudi zvezde, družbenih omrežji, ki oprezajo za kraji, ki bi jim prinesli še več všečkov.

Turisti, predvsem vplivneži, niso več dobrodošli

Kot piše Dnevnik.hr je domačinom prekipelo. Turisti se v gonji za najboljšo fotografijo ne ozirajo na tamkajšnjo lokalno skupnost in naravo, pripovedujejo zgroženi domačini. Od kraje vrtnih izdelkov, neprimernih poletov dronov tik nad glavami domačinov, do koriščenja vrtne lope enega od domačinov za WC.

Med drugim zakonski par pripoveduje, da je neki vplivnež na njuno posest brez vprašanja postavil kabino za preoblačenje. V njej je zamenjal mnogo outfitov, da bi poustvaril čim več všečnih fotografij za svoja družbena omrežja.

Po in ob tamkajšnjih (glavnih) cestah se v sezoni vijejo kolone avtomobilov in turističnih avtobusov, ki parkirajo na neprimernih mestih in otežujejo promet. Med drugim domačini opozarjajo, da intervencijska vozila zato v nujnih primerih ne morejo hitro in učinkovito ukrepati.

zastoji na cesti v vermontu
Situacija na eni izmed cest v Pomfretu. (Foto: GoFundMe/Save Cloudland Road)

Lokalna skupnost je ukrepala

Lokalni svet se je odločil, da ukrepa. Z drastičnim ukrepom želijo omejiti število obiskovalcev. V pismu, ki ga je objavil tamkajšnji lokalni svet, so napovedali, da bodo od 23. septembra do 15. oktobra za motorna vozila zaprli številne, med turisti priljubljene, ceste. Mesto se je odločilo tudi za začasno prepoved parkiranja ter postavitev znakov in ovir, še piše Dnevnik.hr.

“Promet na vrhuncu sezone na tem območju v zadnjih nekaj letih vztrajno narašča, kar povzroča varnostne, okoljske, estetske težave in težave s kakovostjo življenja,” so še pojasnili svetniki.

“Naša želja je preprosta …”

Domačini so odprli tudi stran GoFundMe z naslovom “Save Cloudland Road”, da bi zbrali denar za zapore cest in prometne ukrepe v jesenski sezoni. Do zdaj so na platformi zbrali dobrih 14.500 evrov.

Naša želja je preprosta: “Prebivalci, ki živijo v okolici ceste Cloudland Road, smo se združili, da bi v sodelovanju z mestoma Pomfret in Woodstock ponovno zagotovili mir, varnost in vljudnost za družine, ki živijo tu,” so pojasnili v svoji prošnji za donacije.