Chanel za to pomlad napoveduje ženstven trend dvobarvnih čevljev

Magazin 14. Feb 202217:45 0 komentarjev
Chanel
Profimedia

Črno-beli dodatek, predstavljen na modni pisti Haute Couture, obnavlja dvobarvni model, ki ga je leta 1957 ustvarila mademoiselle Coco.

Chanel predstavlja nove Mary Janes v črno-beli barvi

“S štirimi pari čevljev grem lahko okoli sveta.” – Gabrielle Chanel

Z novo kolekcijo Haute Couture za pomlad in poletje 2022 je modna hiša Chanel predelala klasiko svoje dediščine: dvobarvne čevlje. Leta 1957 je madeimoselle Coco ustvarila prve čevlje z nenavadnim bež usnjenim zgornjim delom v kombinaciji s črno kapico na sprednjem delu, zasnovane za nošenje s katerokoli obleko in ob vsaki priložnosti. Enako prožnost zdaj na modno brv pošilja Virginie Viard, ki je dvobarvni koncept ustvarila na paru Mary Janes.

Chanel
Profimedia

Dvobarvni čevlji Chanel: izvor klasike

“Tu je zadnji dotik elegance.” – Gabrielle Chanel

Gabrielle Chanel se je za obutev začela zanimati leta 1937, ko se je udeležila predstave Le Train Bleu, simbolnega dela francoske povojne avantgarde s koreografijo Bronislave Nijinskaj in glasbo Dariusa Milhauda. Predstava, ki so jo uprizorili Ballets Russes v Théâtre des Champs-Elysées v Parizu, nosi tudi podpis Mademoiselle Coco, ustvarjalke kostumov – z izjemo obutve. Prav po zaslugi ukrajinskega étoilea Sergea Lifarja na oder pokuka dvobarvni čevelj, da bi nadomestil čevlje francoske buržoazije, protagonista baleta, ki prikazuje tipične zabave in počitnice na Azurni obali.

Po 20 letih nastajanja se Chanel oddalji od tradicije couture čevljarstva in se obrne na obrtnike škornjev Massaro, katerih tehnična spretnost je še danes sestavni del slogovnega besednjaka Chanel signé. Pisalo se je leto 1957, ko so se rodili slingbacks. Karl Lagerfeld je z nizko petcentimetrsko peto in tankim elastičnim trakom model na novo interpretiral v nešteto barvah in materialih, od tvida do polprozornega platna, od pastelnih odtenkov do geometrijskih potiskov, ki danes paradirajo v ustvarjeni črno-beli različici Mary Janes oblikovalke Virginie Viard.

Chanel
Profimedia

Čevlji Chanel in Mary Janes v črno-beli barvi

“To je najsodobnejša obutev.” – Karl Lagerfeld

Massarovo znanje je prisotno v kolekciji Haute Couture za pomlad in poletje 2022, kjer udobni čevlji Mary Janes spremljajo najnovejše podvige, ustvarjene v ateljejih na Rue Cambon. Zgornji del zaznamuje belo usnje, prsti pa so oblečeni v temno usnje. Komplet dopolnjuje občutljiv sprednji trak, ki objema sprednji del stopala in poudarja kromatični kontrast. V kombinaciji z obleko z midi krilom in poročno obleko z estetiko Roaring Twenties Mary Janes obnavlja temeljno načelo Chanelove estetike, po katerem je moda instrument v službi ženskosti in njenih potreb.

Chanel
Profimedia

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!