Chevrolet še ne bo ukinil proizvodnje termičnih motorjev

Magazin 04. Dec 202210:30
2020 Chevrolet Corvette Stingray
Chevrolet

Ameriški koncern ostaja zvest preverjeni tehnologiji, razlogov pa je več.

Navajeni smo že, da avtomobilski proizvajalci v zadnjem obdobju izredno radi napovedujejo, kdaj se bodo povsem odpovedali uporabi termičnih motorjev. Še posebej to velja za evropske znamke. V ZDA pa je situacija nekoliko drugačna. Čeprav se tudi tam vrstijo pozivi k elektrifikaciji novih vozil, še vedno obstajajo nekateri proizvajalci, ki se bencinsko in dizelsko gnanim avtomobilom ne nameravajo odpovedati.

Takšen je tudi General Motors. Predsednik znamke Mark Reuss je tako po poročanju ameriških medij v nedavnem intervjuju za ameriški portal Fox Business dejal, da se njihovo podjetje, čeprav je v minulih letih veliko sredstev in truda že vložilo v razvoj električnih avtomobilov, ne namerava odpovedati termičnim motorjem.

Chevrolet Corvette Stingray Chevrolet Corvette Stingray
Chevrolet

S tem je razkril tudi povsem drugačne načrte v primerjavi z enim največjih konkurentov na domačem trgu, koncernom Stellantis, pod okrilje katerega spadajo znamke Chrysler, Jeep in Dodge. Slednji se je namreč tako rekoč že odpovedal klasičnim športnim avtomobilom z osemvaljniki pod motornim pokrovov.

Kot je razkril Reuss, ostajajo termični motorji pomemben element v ponudbi njihovih poltovornjakov, tako manjših kot večjih. Od njih so pravzaprav odvisni pri dveh znamkah Chevrolet in GMC. Gre za dve izmed najpomembnejših znamk na tem področju v ZDA.

Proizvodnja termičnih motorjev in uporaba v avtomobilih je na drugi strani ključna tudi za preboj električnih vozil. Prav uspešna prodaja jim namreč zagotavlja sredstva za vlaganja v razvoj električnih avtomobilov, kar je še posebej v trenutni fazi, ko so stroški proizvodnje in razvoja visoki, proizvodnja pa relativno majhna, ključnega pomena.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.