Da bi nagajal svojemu bratu, je zgradil eno najtanjših hiš na svetu (FOTO)

Magazin 17. Sep 202312:59 0 komentarjev
Hiša Libanon
PROFIMEDIA

V Libanonu je po ljudskem izročilu eden od bratov postavil najtanjšo hišo v državi z le enim namenom – da bi svojemu bratu onemogočil pogled na morje.

Družinske razprtije znajo biti včasih zelo umazane. Posebno družinsko zgodbo nosi tudi najtanjša hiša v Libanonu. Domačin naj bi jo zgradil le z enim namenom – da uniči bratu pogled na morje. Stavba je videti kot zid in je bila zgrajena v petdesetih letih prejšnjega stoletja.

Zdaj velja za ena najbolj cenjenih nepremičnin v mestu, Sandra Rishani, arhitektka in urbanistka, ki je raziskovala njeno izjemno zgodovino, pa pravi, da je stavba “poklon neuspehu načrtovalcev, da bi se zavedali učinkov svojih posegov v družbenopolitične, gospodarske in grajene lokacije na makroravni”, je poročal britanski Independent.

Stavbo domačini imenujejo “al-Ba`sa”, kar v prevodu pomeni zamerljivec. Hiša je v mestu Bejrut, blizu starega svetilnika. Njen najožji del meri le 0,6 metra, na najširšem pa se razteza na okoli štirih metrih.

Hiša Libanon Hiša Libanon
PROFIMEDIA
Hiša Libanon Hiša Libanon
PROFIMEDIA
Hiša Libanon Hiša Libanon
PROFIMEDIA
Hiša Libanon Hiša Libanon
PROFIMEDIA
Hiša Libanon Hiša Libanon
PROFIMEDIA
Hiša Libanon Hiša Libanon
PROFIMEDIA

Toda kljub svoji mali površini je stavba funkcionalna, saj ima sobe, kuhinjo in velika okna s pogledom na morje.

Po zgodbi, ki je med domačini splošno znana, se je gradnja začela, potem ko sta brata od očeta podedovala dve parceli, vendar se nista mogla dogovoriti, kako si bosta zemljišče razdelila. Brat, ki je dobil manj ugodno zemljišče, se je nato želel maščevati in je postavil hišo posebne oblike in z le enim namenom.

Niz dogodkov, vključno z občinskimi infrastrukturnimi projekti, je pripeljal do nastanka stavbe nenavadne oblike.

Rishani je pred leti tudi obiskala hišo. V njej sta dve stanovanji, vsako v svojem nadstropju, tloris pa je zelo linearen. “”Iz ene sobe vstopiš v drugo,” je opisala za Business Insider.

Stavba je sicer zadnjih nekaj let prazna, po poročanju Business Insider pa ni znano, kdo je lastnik. Skozi zgodovino je v njej prebivalo mnogo različnih ljudi. “Med vojno je bil v stavbi javna hiša, v preteklosti pa je bilo v njej tudi veliko beguncev,” je za Insider povedala Rishani.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!