Nemec dal odpoved, ker se mu bolj izplača ne delati

Magazin 09. Okt 202310:09 9 komentarjev
Delavec
Slika je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

Nekateri mediji v Nemčiji so se razpisali o zdaj že bivšem skladiščniku v enem od špedicijskih podjetij, ki je dal odpoved, rekoč, da se mu bolj izplača prejemati socialne transferje in delati na črno kot pa hoditi v službo. Lastnik podjetja opozarja na pasti takšne socialne politike in poudarja, da se lahko zgodi, da se bo vse več Nemcev začelo spraševati, ali se delo še izplača.

Lastnik nemškega špedicijskega podjetja Špedicija Kottmeyer Horst Kottmeyer je v nedavnem intervjuju za nemški Bild opozoril na primer 30-letnega skladiščnika, ki je bil zaposlen v njihovem podjetju, a je dal odpoved z obrazložitvijo, da se mu bolj izplača prejemati socialne transferje in zraven delati na črno kot pa hoditi v službo.

Kottmeyer, ki je tretja generacija na čelu podjetja – ta trenutno zaposluje 350 ljudi, se namreč boji, da bi primeru skladiščnika lahko sledili tudi drugi zaposleni. Pojasnil je, da je zdaj že bivši skladiščnik v njihovem podjetju delal devet mesecev, zaslužil je 14 evrov na uro, kar je, kot pravi lastnik, pri njih plačilo za začetnike, ki sčasoma, če se izkažejo, napredujejo.

Socialna pomoč brezposelnim pa znaša 502 evra, hkrati jim država krije še stroške najemnine in ogrevanja. “Za zdaj sicer še ni znakov, da bi drugi delavci lahko storili enako kot naš nekdanji mladi skladiščnik, a ta nevarnost vsekakor obstaja. Če ljudje mislijo, da se jim ne izplača delati in če imajo z državno pomočjo in delom na črno na koncu meseca lahko celo več v denarnici, je to nevarno,” je dejal Horst Kottmeyer.

In spomnil, da se bo v Nemčiji v naslednjem leto socialna pomoč še dvignila, in sicer na 563 evrov mesečno. Ta primer je v delu nemške javnosti ponovno odprl razpravo, ali Nemčija postaja družba, v kateri nekateri “počivajo, medtem ko drugi to plačujejo s svojim delom”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje