Deklica v rdečem iz filma Schindlerjev seznam danes pomaga ukrajinskim beguncem

Magazin 16. Apr 202213:45 > 18:29 0 komentarjev
Schindlerjev seznam
Arhiv

Oliwia Dabrowska, ''deklica v rdečem'' iz filma Schindlerjev seznam, je danes 32-letna mlada ženska, ki prostovoljno pomaga beguncem iz Ukrajine ob prečkanju meje s Poljsko. Schindlerjev seznam je leta 1993 posnel Steven Spielberg, zanj pa je dobil tudi oskarja.

Zagotovo se spomnite deklice v rdečem plaščku, ki jo je takrat igrala tri letna Poljakinja Oliwia Dabrowska. Igrala je žrtev holokavsta, njen rdeči plašč pa je bil edina obarvana podrobnost v črno-belem filmu. Čeprav ji je režiser svetoval, naj si film ogleda, ko bo odrasla, si ga je pri 11 letih.

Schindlerjev seznam
Arhiv

Ko si je film, v katerem je igrala, pogledala, jo je to zaznamovalo: “Nisem razumela veliko, ampak bila sem prepričana, da ga nikoli več ne bom gledala,” je pred desetimi leti o njenem odzivu poročal britanski The Guardian. ”A ko sem si film ogledala pri 18 letih, sem se končno zavedala, da sem bila del nečesa, na kar sem lahko ponosna,” je dodala.

Danes je Oliwia Dabrowska 32 letna ženska in prostovoljka. Pomaga ukrajinskim beguncem, ki iz vojne vihre pribežijo na Poljsko. Poljska je sprejela že več kot dva in pol milijona ukrajinskih beguncev, ki potrebujejo vso pomoč, ki jo lahko dobijo.

Schindlerjev seznam je ameriški film, ki ga je režiral Steven Spielberg po scenariju Stevena Zailliana. Temelji na istoimenskem romanu Thomasa Keneallyja. Zgodba prikazuje nemškega poslovneža Oskarja Schindlerja, ki je rešil več kot tisoč poljskih Judov pred holokavostom s tem, da jih je v času druge svetovne vojne zaposlil v svojih tovarnah. V glavnih vlogah nastopajo Liam Neeson kot Schindler, Ralph Fiennes kot SS-ovec Amon Göth in Ben Kingsley kot Schindlerjev judovski računovodja Itzakh Stern.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.