Deset stvari, ki jih pozimi ne smete puščati v avtu

Magazin 01. Jan 202405:07
Primorska avtocesta
Foto: N1

Mnogi vozniki avtomobilov se vsako zimsko jutro spopadajo z drgnjenjem ledu z vetrobranskih stekel. A to ni edina težava, ki jo prinaša zimski čas. Česa ne puščajte v avtu?

Znano je, da nekateri izdelki bolje prenašajo nizke temperature kot druge. Mnogi se ob izpostavljenosti mrazu lahko poškodujejo ali pa poškodujejo predmete okoli sebe. Predstavljamo deset stvari, ki jih pozimi ni pametno puščati v avtomobilu.

Zdravila

Čeprav so zdravila pomemben sopotnik mnogih voznikov, lahko hladne temperature zmanjšajo njihovo učinkovitost. Manjši učinki so opazni na trdih tabletah in kapsulah, večje težave pa lahko nastanejo pri tekočih zdravilih in injekcijah. Ta je treba nujno hraniti pri sobni temperaturi.

Očala

Ker nas v avtomobilu lahko kaj hitro preseneti sonce, ki mnoge voznike zaslepi, jih veliko v avtomobilih prevaža očala, tako sončna kot korekcijska. Če bralna ali sončna očala v zimskih mesecih pustite v avtu, se lahko zgodi, da se zlomijo.

Prav tako pa nizke temperature lahko poškodujejo leče, saj se okvirji ob spremembi temperature širijo in krčijo, ob tem pa leče lahko počijo.

Slabovidnost
Foto: PROFIMEDIA

Glasbila

Glasbila je treba vedno prinesti v zaprt prostor s stalno sobno temperaturo, s čimer preprečimo poškodbe na mrazu.

Posebej občutljiva so lesena glasbila, kot so godala in brenkala. Ob intenzivnem spreminjanju temperature se krčijo in širijo, kar jih lahko poškoduje ali zlomi.

Baterije

Imate v avtu baterije? Raje premislite še enkrat. Ob hladnih temperaturah se vam bodo baterije hitreje izpraznile, alkalne baterije pa lahko celo počijo in spustijo.

Prenosni računalniki in telefoni

Ne samo baterij, v avtu ni pametno puščati niti prenosnikov ali telefonov. Zaradi hladnega vremena se lahko prav tako poškoduje njihova baterija. Iz varnostnih razlogov je treba čez noč iz avtomobila odstraniti tudi drago elektroniko.

Foto: PROFIMEDIA

Ustekleničena voda

Pri nizkih temperaturah lahko postane nevarna tudi ustekleničena voda. Steklenica lahko ob spremembi agregatnega stanja vode namreč poči.

Spreji

Verjetno je mamljivo v avtu hraniti deodorante in druge spreje, a tudi ti lahko postanejo nevarni, če so izpostavljeni ekstremnemu mrazu.

Nizka temperatura lahko povzroči destabilizacijo tlačnih posod, kar lahko povzroči razpoke ali celo eksplozijo pločevinke. Enako velja za lak za lase, barvo v spreju ali WD-40.

Konzervirana hrana

Nizke temperature lahko škodujejo ohranjanju svežine hrane. Ob zamrzovanju konzervirane hrane lahko pločevinka, v kateri je hrana shranjena, poči.

Če pokrov ni pokvarjen, lahko pločevinko hrane odmrznete. V nobenem primeru pa hrane iz konzerve ne jejte, če je pločevinka bodisi poškodovana bodisi iz nje smrdi.

Konzerva
Foto: PROFIMEDIA

Gazirane pijače

Svoje najljubše pločevinke gaziranih pijač nikoli ne pustite v avtu čez noč pri temperaturah pod ničlo, saj lahko pločevinka eksplodira.

Barve in laki

Če se nameravate lotiti prenove, to zimo ne pozabite odstraniti posod z barvo iz avtomobila. Mraz lahko vpliva na sestavine v barvi, zmrzovanje pa jo lahko naredi popolnoma neuporabno.