Apple na ukaz Pekinga na Kitajskem umaknil WhatsApp in Threads

Digitalno 19. Apr 202410:35 0 komentarjev
WhatsApp
Foto: PROFIMEDIA

Apple je na Kitajskem iz trgovine z aplikacijami umaknil WhatsApp in Threads. Sledili so navodilom kitajskega državnega organa za nadzor interneta, ki je kot razlog navedel pomisleke glede nacionalne varnosti.

“Dolžni smo upoštevati zakone v državah, v katerih delujemo, tudi če se z njimi ne strinjamo,” je za CNN povedal Applov tiskovni predstavnik. “Kitajska uprava za kibernetski prostor je zaradi skrbi za nacionalno varnost odredila odstranitev aplikacij WhatsApp in Threads iz trgovine z aplikacijami,” je pojasnil.

Sicer sta aplikaciji že pred tem bili blokirani na Kitajskem, njuna uporaba pa ni bila razširjena. A odstranitev iz trgovine z aplikacijami pomeni še večje oddaljevanje med že ločenima tehnološkima vesoljema, je za CNN dejal Duncan Clark, predsednik investicijskega svetovalnega podjetja BDA China s sedežem v Pekingu.

“To bo povzročilo nevšečnosti potrošnikom in podjetjem na Kitajskem, ki so v stiku z družino, prijatelji ali strankami v tujini. Tudi če za dostop do obstoječih aplikacij WhatsApp uporabljajo omrežja VPN, bodo ta sčasoma zastarela in jih bo treba posodobiti,” je dejal.

VPN so navidezna zasebna omrežja, ki lahko šifrirajo internetni promet in prikrijejo uporabnikovo spletno identiteto. Na Kitajskem se pogosto uporabljajo za dostop do vsebin, ki so v državi blokirane.

Druge priljubljene aplikacije z Zahoda, kot so X, Facebook, Instagram in Messenger, so na Kitajskem v trgovini z aplikacijami še vedno na voljo.

Apple
Foto: PROFIMEDIA

Tehnološki velikan je to sporočil ob upadu prodaje telefonov iPhone v drugem največjem gospodarstvu na svetu. Po podatkih podjetja za tržne raziskave IDC je prodaja pametnih telefonov v prvem četrtletju letošnjega leta padla za kar 10 %.

IDC ocenjuje, da se bo vzpon Huaweija in drugih kitajskih blagovnih znamk, vključno s Xiaomi in OnePlus, nadaljeval. Kitajski potrošniki, ki so nekoč razmišljali o Applu, se zdaj obračajo k nacionalnim blagovnim znamkam te države.

Poleg tega, da je Kitajska ključno proizvodno središče, ostaja pomemben trg za Apple, saj je največji trg za ZDA. Apple na Kitajskem tako še naprej ponuja popuste, da bi spodbudilo prodajo. Izvršni direktor Appla Tim Cook pa je prejšnji mesec obiskal Šanghaj in odprl drugo največjo trgovino Apple na svetu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!