Apple predstavil novosti: konec klasičnih gesel in povsem nov domači zaslon

Digitalno 07. Jun 202212:44 0 komentarjev
Apple novosti
Peter DaSilva/REUTERS

Tehnološki ameriški velikan Apple je včeraj predstavil nove prenosnike in programsko opremo. Prenovljena prenosnika Air in Pro bosta imela pod pokrovom nov procesor M2, pri programski opremi pa sta največji novosti passkeys, ki napoveduje konec klasičnim geslom, in prenovljen domači zaslon na pametnih telefonih.

Direktor podjetja Apple Tim Cook je s svojo ekipo na razvijalski konferenci WWDC predstavil novosti, ki jih bo v prihodnjih mesecih dodal v svojo ponudbo – nekaj je strojnih, še več pa programskih. Največ pozornosti je požela funkcija passkeys, ki je naslednji korak h koncu klasičnih gesel pri prijavah za različne storitve po spletu. Nov sistem temelji na biometričnem standardu, gesla s črkami in številkami pa bodo nadomestili prstni odtisi ali prepoznavanje obraza. Apple dodaja, da bo namesto gesel uporabljal kriptografske ključe, ki bodo sinhronizirani prek iCloud Keychaina z ostalimi jabolčnimi napravami. Gesla bodo shranjena v napravi in ne na spletnem strežniku, dodajajo v Applu.

Z opustitvijo klasičnih gesel naj bi otežili delo hekerjem, da postanete žrtev spletne zlorabe. Namesto klasičnih gesel boste tako uporabili napravo (na primer telefon ali računalnik) kot svojo primarno napravo za preverjanje pristnosti, tako da bo uporaba Face ID ali Touch ID ali vnos PIN naprave dovolj, da se prijavite v različne storitve po spletu. “Prijava samo z enim dotikom je hkrati enostavnejša, hitrejša in varnejša kot skoraj vse običajne oblike preverjanja pristnosti danes,” je povedal Garrett Davidson, Applov inženir v skupini Authentication Experience.

Ameriški tehnološki velikan ni edini v prizadevanjih za končanje ere klasičnih gesel, ki jih potrebujemo v spletnem okolju. V pobudi združenja FIDO (Fast IDentity Online) sta ob Applu moči združila tudi Microsoft in Google. Korak bi lahko bil ključen premik k strojni avtentikaciji brez klasičnih gesel. Te predstavljajo velik varnostni problem, ob tem pa si je praktično nemogoče zapolniti veliko množico različnih gesel, ki bi bila tudi varna (kar pomeni zapletena). Manjše novosti so tudi pri Apple Pay (samo za ZDA) in v galeriji slik ter zemljevidih Apple Maps. Apple Pay uvaja možnost “plačaj kasneje”, s katero boste lahko znesek brez obresti razdelili na štiri dele, v galeriji pa bo dodana nova možnost za skupno rabo slik.

Apple novosti Apple novosti
Peter DaSilva/REUTERS
Apple novosti Apple novosti
Peter DaSilva/REUTERS
Apple novosti Apple novosti
Peter DaSilva/REUTERS
Apple novosti Apple novosti
Peter DaSilva/REUTERS
Apple novosti Apple novosti
Peter DaSilva/REUTERS
Apple novosti Apple novosti
Peter DaSilva/REUTERS
Tim Cook Tim Cook
Peter DaSilva/REUTERS

Nov domači zaslon za iPhone

Jeseni bo na voljo tudi nova različica operacijskega sistema iOS 16, ki največ novosti prinaša pri videzu domačega (zaklenjenega) zaslona. Po novem si ga bo mogoče povsem prilagoditi z različnimi dodatki. Na voljo bo ne le en zaklenjen zaslon, ampak bodo lahko uporabniki drsali med več njimi, na novo pa bodo organizirana tudi obvestila, ki se ne bodo več kopičila na zaslonu, ampak se bodo vozila po spodnjem robu. Novost je še omogočanje spreminjanje pisave v uporabniškem vmesniku. V aplikaciji Messages boste lahko popravljali tipkarske napake v že poslanih sporočilih, jih preklicali, če jih niste želeli poslati, ob tem pa boste lahko po vzoru pri elektronski pošti označili že prebrana sporočila kot neprebrana. Nov operacijski sistem bo na voljo za iPhone 8 in novejše.

Veliko prenovo čaka tudi aplikacijo za avtomobile CarPlay. Apple obljublja “najbolj varen način uporabe telefona med vožnjo”, ob tem pa naj bi bil povsem integriran v infozabavni sistem vozila. Ne le na zaslonu z aplikacijami, ampak tudi na drugem zaslonu, za volanom, ki ga ima zdaj vse več novih avtomobilov. Novost naj bi bila na voljo prihodnje leto.

Apple novosti
PROFIMEDIA

Najcenejši MacBook Air od 1.600 evrov

Apple je predstavil tudi dva nova prenosnika, ki ju bo poganjal nov procesor M2. Novi model MacBook Air bo na voljo od prihodnjega meseca, od svojega predhodnika pa bo nekoliko tanjši in lažji. Tehtal bo 1,24 kilograma, v primerjavi s predhodnikom pa bo na račun manjšega roba na ekranu imel malenkost večji zaslon (diagonala 13,6 palca namesto 13,3 palca). Cena za osnovni model z osmimi gigabajti delovnega pomnilnika in 256 gigabajtom velikim SSD-diskom bo v Nemčiji 1.499 evrov, pri nas pa bo treba dodati še približno 100 evrov več. Air bo znova imel magnetni priklop MagSafe za polnjenje, ob tem pa še dva priključka USB-C.

Model Pro 13 po zunanjosti ostaja “star”, v ohišju pa bo imel enak procesor kot Air, prednost naj bi bili njegova baterija, ki bo zdržala dve uri dlje, več grafičnih jeder in boljše hlajenje. Računalniki z odgriznjenim jabolkom bodo prav tako imeli nov sistem, vendar boste zanj potrebovali tudi sorazmerno “mlad stroj”. Nov sistem macOS bo nosil ime Ventura, posodobitve pa bodo na voljo za računalnike od leta 2017. Novost bo tudi možnost uporabe kamere na vašem iPhonu, ki jo bo računalnik zaznal kot “svojo”.

Apple je na dogodku predstavil še nov sistem za ure watchOS9, ki dodaja analizo spanja, ob tem pa vas bo aplikacija tudi opominjala, kdaj je čas za vaša zdravila. Prenove bo delež tudi vizualni del, Apple pa napoveduje, da bo aplikacija za športne aktivnosti še bolj natančna.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!