Bo junaka slovenskih maturantov zamenjala umetna inteligenca?

Digitalno 09. Maj 202408:54 0 komentarjev
Andrej P. Škraba
Aljaž Uršej/N1

Matura za slovenske dijake in dijakinje se je že začela z esejem iz slovenščine, nezadržno pa se bliža tudi izpit iz matematike, ki je na koledarju 8. junija. Junak slovenskih maturantov na tem področju je že vrsto let Andrej P. Škraba, ki pa ga bo prej ali slej nadomestila umetna inteligenca. Zakaj ga to veseli?

Ni slovenskega dijaka ali dijakinje, ki še ne bi slišala za portal Astra.si. Mnogi med njimi na test iz matematike ne gredo, ne da bi se pred tem pripravljali s pomočjo vsebin, za katerimi stoji Andrej P. Škraba.

Od leta 2013 je Škraba posnel že 2.500 brezplačnih videorazlag, po podatkih, s katerimi razpolaga, pa je s tem pomagal že več kot 350.000 slovenskim učencem.

Pred letošnjo maturo je Škraba skupaj s poslovnim partnerjem, sicer UX/UI oblikovalcem in podkasterjem Klemnom Selakovičem, razvil prvega inštruktorja matematike, ki deluje na podlagi umetne inteligence. AI inštruktor nosi ime Matura AI, po besedah avtorja pa je “natreniran” z rešitvami in postopki maturitetnih pol zadnjih 20 let.

Škraba je za N1 dejal, da gre pri tem vsekakor za popolnoma nov pristop, pri katerem človeka zamenja umetna inteligenca. “To demokratizira dostop do osebnega tutorstva, ki velja za najbolj učinkovito metodo poučevanja. Tako ima vsak učenec vedno na voljo nekoga, ki ga lahko vpraša karkoli,” je poudaril prednost novega modela.

Sam se ne boji, da bi ga kot “junaka slovenskih maturantov” nadomestila umetna inteligenca, kvečjemu nasprotno. “V preteklosti sem vedno dobival vprašanja in zahtevke za pomoč, še posebej ob koncu šolskega leta in v času mature, a nisem mogel odgovoriti vsem. Sedaj pa je to mogoče – vesel sem, da smo vzpostavili sistem, ki lahko inštrukcije v celoti zamenja,” je poudaril.

S poslovnim partnerjem sta tako prepričana o učinkovitosti Mature AI, da sta v primeru neuspeha na maturi uporabnikom obljubila vračilo celotne kupnine (če uporabnik opravi vsaj 50 odstotkov tečaja).

Škraba pričakuje, da se bo z uporabo programa na maturo pripravljalo okrog 25 odstotkov dijakov in dijakinj. “Statistike kažejo, da se najbolj pridni na maturo pripravljajo že vsaj nekaj mesecev. Sedaj je zadnji čas, da se zamudniki lotijo učenja,” je za konec še svetoval.

Intervju o matematiki, slovenskem izobraževalnem sistemu, ‘mojstrovanju’ in sreči, pa tudi o tem, kdo je Andrej P. Škraba osebno, si lahko preberete TUKAJ.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!