Kitajska uvaja najhitrejše internetno omrežje na svetu

Digitalno 25. Nov 202320:14 > 20:14 1 komentar
internet, omrežje, kabli
Foto: PROFIMEDIA

Kitajska je začela uvajati tako imenovano najnaprednejše internetno omrežje na svetu, ki lahko v sekundi prenese toliko podatkov, kot jih vsebuje 150 filmov.

Kot piše CNN, je kitajski velikan Huawei skupaj s podjetjem China Mobile pred dnevi predstavil internetno omrežje, ki po njegovih besedah predstavlja hrbtenico internetnega omrežja naslednje generacije. Ta podpira prenose podatkov iz tehnologij, kot so 5G in električna vozila, na različna geografska območja. Omrežje je razvilo v sodelovanju s pekinško univerzo Cinghua in Cernetom, izobraževalnim in raziskovalnim omrežjem, ki ga financira kitajska vlada.

Po omrežju lahko vsako sekundo potuje 1,2 terabita (ali 1.200 gigabitov) podatkov, kar je po podatkih kitajskega proizvajalca tehnologije Huawei enako, kot če bi v sekundi prenesli podatke iz 150 filmov. Novo omrežje poteka po skoraj 2.900 kilometrih optičnih kablov med Pekingom in jugom Kitajske, podrobnosti o načrtih za širitev po vsej državi pa niso razkrili. Preizkušati so ga začeli poleti, približno dve leti pred napovedmi strokovnjakov.

Kitajski predsednik Ši Džinping je dejal, da bo razvoj hrbteničnega omrežja Kitajsko uveljavil kot “kibernetsko silo” in “pospešil promocijo osnovnih internetnih tehnologij, je zapisano v sporočilu za javnost.

Hitrosti prenosa, ki so jih predstavili, predstavljajo le teoretične hitrosti, ki se ne bodo tako kmalu pojavile na domovih potrošnikov, piše CNN, toda močnejša in hitrejša internetna storitev bo zaradi hitrejših prenosov informacij verjetno imela obširne posledice za podjetja, pri trgovanju z delnicami, prav tako bo vplivala na nacionalno varnost.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje