Na poseben način odkrili ponaredke na eBayu: “To je le vrh ledene gore”

Digitalno 09. Maj 202405:15 0 komentarjev
domnevno ponarejena slika Claudea Moneta, francoskega imprestionista, na eBayu
Domnevno ponarejena slika Claudea Moneta, francoskega imprestionista, na eBayu (Foto: Zajem zaslona/EBAY)

Med umetninami, ki jih prodajajo na eBayu, je umetna inteligenca prepoznala 40 ponarejenih slik. A to je le vrh ledene gore, trdi strokovnjakinja.

Dr. Carina Popovici, fizičarka, ki je svoje delo posvetila preverjanju pristnosti umetniških del, je med umetninami, ki jih prodajajo na eBayu, našla precej ponaredkov.

Med njimi so tudi ponaredki slavnih francoskih impresionistov, Clauda Moneta in Pierre-Augusta Renoirja.

Kot je povedala za britanski Guardian, je za odkrivanje ponaredkov uporabila najsodobnejšo tehnologijo umetne inteligence in bila šokirana, ko je odkrila, da je pri mnogih slikah, ki jih na prodajni platformi predstavljajo kot originale, “velika verjetnost”, da niso pristne.

Do zdaj je našla 40 ponarejenih slik, vendar je dejala, da jih je še veliko več. “Za vse slike, ki smo jih analizirali, se je s 95-odstotno verjetnostjo izkazalo, da niso prave umetnine,” je povedala in dodala: “Prepričana sem, da je to le vrh ledene gore.”

Med slikami, ki jih je umetna inteligenca prepoznala kot ponaredke, sta tudi slika, oglaševana kot Monetova, z naslovom Gozd s potokom in ceno 599.000 dolarjev (malo manj kot 520.000 evrov), ter slika, opisana kot “študija Clauda Renoirja”, ki jo prodajajo za 165.000 dolarjev (okoli 153.000 evrov). (V času, ko to pišemo, je prodaja zaključena, op. a.)

domnevno ponarejena slika Claudea Moneta, francoskega imprestionista, na eBayu
Oglas za domnevno ponarejeno Monetovo sliko na eBayu (Foto: Zajem zaslona/EBAY)

Platforma eBay na svoji spletni strani izrecno navaja, da ne dovoljuje uvrščanja ponaredkov ali nedovoljenih kopij med prodajne artikle na platformi.

Ko je Guardian stopil v stik s prodajalcem “Renoirja” s sedežem na Floridi in uporabniškim imenom metasis, je ta ponudbo za sliko takoj odstranil, v sporočilu, ki ga je poslal Guardianu, pa navedel, da ne prodaja ponarejenih umetnin. Drugi, prodajalec Moneta z uporabniškim imenom antiquepage in sedežem v Ohiu, pa Guardianu še ni odgovoril. V njegovem oglasu je navedeno, da “zagotavljam, da je slika originalno olje na platnu iz leta 1867, ki ga je podpisal in datiral Claude Monet”. Je pa ob tem navedel, da slika ni v popolnem stanju in nima nobenih dokazil, “razen da jo imam že več kot 20 let”.

Popovici je za britanski časnik še povedala, da je platformi že večkrat pisala in izrazila svoje pomisleke, a na njen odgovor še vedno čaka. “Zelo sem se trudila, da bi se z njo pogovorila. Zelo sem razočarana, ker mi ne odgovarja. To me res zelo moti. Odgovorna je. Ne more se pretvarjati, da ne vidi, kaj se dogaja, saj je tega toliko. Obstajajo jasni znaki, da obstaja velik problem,” je povedala.

Medtem je eBay odgovoril časniku z izjavo, v kateri je zapisano, da je na platformi prodaja ponarejenih izdelkov strogo prepovedana in da je zavezan zagotavljanju, da je blago, ki se tam prodaja, pristno. “To počnemo z uporabo umetne inteligence, strokovno usposobljenimi eBayevimi preiskovalci in programi za zaščito kupcev,” so zapisali. Dodali so še, da je eBay leta 2022 preprečil objavo 88 milijonov domnevnih ponaredkov. “1,3 milijona predmetov pa je bilo po pregledu, ki ga je opravil eBayev preiskovalec, odstranjenih s platforme,” so zapisali.

Tehnologija, ki jo uporablja in jo je razvila Popovici, analizira podrobnosti domnevnega umetniškega dela in ga primerja s tistimi, ki jih je prepoznala pri originalih – od vzorcev potez čopiča do barvnih palet. Doslej so jo uporabili za analizo več kot 500 del v različnih zbirkah, od katerih je umetna inteligenca nekatere prepoznala kot pristne, druge pa ne.

Popovici je dejal, da je tehnologija spremenila sposobnost prepoznavanja ponaredkov na spletu: “V preteklosti je bilo te stvari zelo težko odkriti, saj s slike na spletu ni bilo mogoče vzeti vzorcev. Z novo tehnologijo pa je to enostavno. Samo prenesete fotografijo slike in v desetih minutah boste vedeli. Mislim, da bi morali biti ljudje opozorjeni.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!