Neodprto prvo generacijo iPhona prodajajo za vrtoglavo ceno

Digitalno 03. Feb 202320:211 komentar
iPhone 2007
PROFIMEDIA

Ameriška dražbena hiša LCG Auctions je v svojo ponudbo dodala še neodprt iPhone prve generacije, ki ga je Apple predstavil pred skoraj 16 leti. Zanj pričakujejo 50.000 dolarjev, kar je približno 46.200 evrov.

Čez nekaj mesecev bo minilo 16 let od predstavitve prvega pametnega telefona iPhone pod okriljem Appla, ki je spremenil svet telefonije.

Takrat so ga prodajali za 499 (približno 461 evrov) oziroma 599 dolarjev (približno 554 evrov), prva generacija pa je bila začetek zelo uspešne zgodbe iPhona, pod katerega se je podpisal Steve Jobs.

Američanka Karen Green je prvo generacijo iPhona dolgo hranila na domači polici, potrpežljivosti pa se ji bo bogato poplačala. Dražbena hiša LCG Auctions je v četrtek začela z dražbo, ki bo trajala do 19. februarja. Pričakujejo, da bo še nedotaknjen iPhone, ki je v škatli in v originalni foliji, prodan za okoli 50.000 dolarjev (približno 46.200 evrov), poroča Guardian.

Specifikacije skoraj 16 let starega pametnega telefona so za zdajšnjega uporabnika skoraj nepredstavljive – kamera z dvema milijonoma slikovnih pik, štiri oziroma osem gigabajtov prostora za shranjevanje, 3-5 palčnim zaslonom. Na mobitelu ni bilo niti trgovine z aplikacijami. Telefon je deloval v omrežju 2G in ekskluzivno le v omrežju ameriškega telekomunikacijskega ponudnika AT&T.

Steve Jobs
PROFIMEDIA

Pred meseci so podoben primerek prodali za 39.000 dolarjev

Green je telefon dobila kot darilo v novi službi, vendar ga ni začela uporabljati, saj ni bil združljiv z njenim obstoječim mobilnim omrežjem. Še neodprtega in v originalni foliji ga je postavila na polico, kjer je sameval dobro desetletje.

LCG Auctions ima dobre izkušnje s prodajanjem prve generacije iPhona, saj so lani podoben primerek prodali za nekaj več kot 39.000 dolarjev (približno 36.000 evrov), tokrat pa pričakujejo dvig cene do 50.000 dolarjev (približno 46.200 evrov). Izklicna cena se je sicer začela pri 2.500 dolarjih (približno 2.300 evrov). Green bo sicer izkupiček namenila za svoj tetovatorski salon v New Jerseyju.

iPhone je spremenil način, kako milijarde ljudi po vsem svetu komunicirajo, plačujejo, opravljajo svoje delo in fotografirajo. Njegov vzpon je na drugi strani pomenil konec za kar nekaj tehnoloških naprav, ki se po vzponu jabolčnega pametnega telefona padle v drugi plan – videokamere, MP3 predvajalniki in telefoni s tipkovnicami.

“Danes bomo skupaj spisali nekaj zgodovine,” je na predstavitvi pleta 2007 dejal zdaj že pokojni ustanovitelj Appla Steve Jobs. V desetletju po predstavitvi je Apple prodal 1,2 milijarde iPhonov in prevladoval na trgu pametnih telefonov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar