Nov udarec za Applove uporabnike: zvišujejo cene

Digitalno 26. Okt 202211:36 1 komentar
Apple Music Iphone
PROFIMEDIA

Ameriško podjetje Apple bo podražilo svoje storitve. Najbolj se bo povišala cena za pretočne videovsebine Apple TV+, ki bo dražja za dva evra. Za naročnino na Apple Music bodo uporabniki plačali 0,5 evra mesečno več. Apple odločitev za zvišanje cen opravičuje s povišanjem stroškov licenciranja. Podražitev je najprej napovedal v ZDA, pri naslednjem plačilu bo naročnina višja tudi v Evropi in drugih trgih.

Najprej naprave, zdaj še servisi oziroma storitve. Ameriško tehnološko podjetje Apple je po dražjih novih modelih iPhona 14 napovedalo še podražitev naročnin na storitve. Kdor je v zadnjih dneh pregledoval svoje naročnine na Applovih napravah, je lahko opazil, da se cene nekoliko razlikujejo od takrat, ko se je nanje naročil.

Najobčutnejši dvig cen bo za pretočne vsebine Apple TV+. Z zdajšnjih 4,99 se bo cena dvignila na 6,99 evra ali 69 evrov na leto v primeru enkratnega plačila. Podražitev predstavlja 40-odstotno zvišanje cene, pri Applu pa višjo ceno zagovarjajo z bogatejšo zbirko serij, filmov in dokumentarnih filmov, kot je bila ob začetku pred tremi leti.

Nekoliko manj se bodo cene zvišale za najbolj priljubljeno Applovo storitev Apple Music. Ta se bo s 5,99 dvignila na 6,49 evra na mesec, družinska naročnina pa z 8,99 na 9,99 evra na mesec.

Apple One, ki ob filmih in serijah vključuje tudi glasbo in knjižnico iger Arcade, se bo dvignila z 10,95 na 12,95 evra.

Apple: Višje cene posledica višjih stroškov licenciranja

“Cene naročnin za Apple Music, Apple TV+ in Apple One se bodo z današnjim dnem (v ZDA, op. p.) zvišale. Sprememba na Apple Music je posledica povišanja stroškov licenciranja, posledično pa bodo izvajalci in tekstopisci zaslužili več za pretakanje svoje glasbe. Še naprej dodajamo tudi inovativne funkcije, zaradi katerih je Apple Music najboljša izkušnja poslušanja na svetu. Predstavili smo Apple TV+ po zelo nizki ceni, ker smo začeli le z nekaj oddajami in filmi. Tri leta pozneje je Apple TV+ dom obsežnega izbora nagrajenih in splošno priznanih serij, igranih filmov, dokumentarcev ter otroške in družinske zabave najbolj ustvarjalnih pripovedovalcev na svetu,” so se za TechCrunch odzivali v Applu.

V zadnjih mesecih so storitve podražili številni ponudniki pretočnih vsebin. Kot poroča Financial Times, so cene na različnih trgih dvignili Amazon Prime, pa tudi Netflix, višjo naročnino napovedujeta tudi Hulu in Disney Plus. Apple je pred časom napovedal tudi podražitev aplikacij, saj je obvestil razvijalce aplikacij in iger, da bodo te za približno 30 odstotkov dražje. Cene oblačne shrambe iCloud za zdaj ostajajo enake.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.