Dokumenti razkrivajo: tudi težkokategorniki med upniki padlega kralja kriptotrga

Digitalno 28. Jan 202312:52 4 komentarji
Sam Bankman-Fried
PROFIMEDIA

Novi dokumenti o stečaju ene največjih kriptoborz na svetu FTX razkrivajo seznam upnikov. Med njimi so tudi težkokategorniki z Wall Streeta. Propadla borza naj bi 50 največjim upnikom dolgovala več kot tri milijarde dolarjev (približno 2,76 milijarde evrov), na seznamu upnikov pa so tudi svetovno znana podjetja. Osrednja figura tega velikega zloma je ustanovitelj in nekdanji izvršni direktor FTX Sam Bankman Fried, ki je živel na veliki nogi dokler se vse skupaj ni podrlo kot hišica iz kart.

V obsežni preiskavi o propadu kriptoborze FTX, ki se je v težavah znašla konec lanskega leta, se je v javnosti pojavil seznam upnikov, poroča CNN.

Na več kot 116 straneh dokumentov o stečaju FTX sta tudi prvokategornika z Wall Streeta Goldman Sachs in JPMorgan, med njimi pa še številna druga podjetja in dobrodelne ustanove.

Med upniki so tudi medija New York Times in Wall Street Journal, letalski prevozniki American, United, Soutwest in Spirit, pa tudi več tehnoloških podjetij – Netflix, Apple in Meta (pod njeno okrilje sodita družbeni omrežji Facebook in Instagram).

Apple
Stephane Mahe/REUTERS

Odvetniki FTX so opozorili, da je seznam upnikov zelo širok in da vključuje stranke, ki se lahko v knjigovodskih knjigah in evidencah dolžnikov pojavijo iz različnih razlogov.

“Tudi, če je podjetje na seznamu, ni nujno, da je stranka upnik FTX ali njegovih podružnic,” so zapisali.

Goldman Sachs, ki je v matriki upnikov, je v izjavi za CNN zapisal, da banka proti FTX ni vložila zahtevka.

“To vrsto upniške matrice pripravijo dolžniki z namenom obveščanja zainteresiranih strank v stečajnem postopku in ni nujno dokaz upniškega razmerja,” je dejal tiskovni predstavnik.

Številna podjetja zakrita, prav tako zneski

Obsežen dokument ne razkriva višine in vrste dolga, večina imen podjetij pa je na zahtevo FTX ostalo zakritih. Vključitev na seznam upnikov ne pomeni nujno, da so stranke imele odprt račun na omenjeni kripto menjalnici.

FTX naj bi imel več kot milijon upnikov, samo 50 največjim pa dolguje več kot tri milijarde dolarjev (približno 2,76 milijarde evrov), poroča CNN.

Platforma za trgovanje s kriptovalutami je bila še pred nekaj meseci ena najbolj priljubljenih na svetu, trgovanje preko nje so spodbujali številni zvezdniki, imeli pa so tudi odmevna partnerstva s športnimi moštvi. Stranke so vabili kot platforma, ki je prijazna za začetnike v kriptosvetu.

Težave za kriptoborzo so se začele novembra, ko so se pojavile špekulacije o slabi bilanci podjetja, kar je sprožilo paniko med vlagatelji in številne dvige sredstev. Podjetje je hitro zašlo v likvidnostne težave in razglasilo predlog za stečaj.

Sam Bankman-Fried
David Dee Delgado/File Photo/REUTERS

Bankman-Fried v hišnem zaporu, grozi mu dolga zaporna kazen

Osrednja figura preiskave je ustanovitelj in nekdanji izvršni direktor FTX Sam Bankman-Fried. Aretirali so ga na Bahamih, kjer je živel, kasneje pa so ga izročili ZDA.

Sumijo ga, da je orkestriral veliko goljufijo in strankam menjalnice ukradel več milijard dolarjev, s katerimi je pokrival izgube v svojem drugem podjetju Alameda Research, ki se je ukvarjalo z vlaganjem.

Z denarjem vlagateljev naj bi tudi kupoval luksuzne nepremičnine. Bankman-Fried je trenutno v hišnem priporu na domu svojih staršev v Kaliforniji, po tem, ko je plačal 250 milijonov dolarjev (približno 236 milijonov evrov) varščine.

Proti njemu je na sodišču v New Yorku spisanih osem točk obtožnice, 30-letniku pa grozi 110 let zapora. Glavni zvezni tožilec južnega območja zvezne države New York Damian Williams je dejanja Bankmana Frieda označil za eno največjih prevar v ameriški zgodovini.

Med drugim je obtožen finančnih prevar, zarote za izvedbo finančne prevare in pranja denarja. Tožilstvo mu očita, da se je vse od leta 2019, ko je ustanovil podjetje, osebno okoriščal na račun strank in vlagateljev.

Dva njegova nekdanja poslovna partnerja, nekdanje dekle Caroline Ellison in Gary Wang, sta na zaslišanju priznala krivdo in sodelujeta s preiskovalci. Obtožena sta goljufije in zarote. Oba sta dejala, da sta delovala po navodilih Bankman Frieda.

ustanovitelj FTX, Sam Bankman-Fried
Foto: Reuters

Kdo je Bankman-Fried?

Borza FTX je bila v začetku leta ocenjena na 32 milijard dolarjev (30,3 milijarde evrov), Bankman Fried pa naj bi pridobil več milijard dolarjev osebnega premoženja. Njegovi pretekli posli in predvsem sodelovanje s podjetjem Alameda Research, ki je bilo prav tako v njegovi lasti, so zdaj pod drobnogledom preiskovalcev.

Bankman Fried je živel na veliki nogi. Kazenska ovadba prihaja po tistem, ko je komisija za vrednostne papirje in borzo (SEC) sprožila civilno tožbo zaradi prevare strank in vlagateljev, saj si je Bankman Fried z njihovim denarjem izplačeval posojila. V civilni tožbi je od direktorjev FTX omenjen le on.

Bankman Fried je bil v finančnih krogih znan po svojih začetnicah SBF, veljal pa je za ugledno in nekonvencionalno osebnost. Družil oziroma v javnosti se je pojavljal z znanimi osebnostmi, med drugim z nekdanjim ameriškim predsednikom Billom Clintonom in nekdanjim britanskim premierjem Tonyjem Blairom, pa tudi s supermodelom Gisele Bundchen.

Bankman Fried je leta 2020 prispeval 5,2 milijona dolarjev (4,9 milijona evrov) za predsedniško kampanjo Joeja Bidna in tako postal eden največjih donatorjev demokratov.

Starši 30-letnika so profesorji prava na priznani univerzi Stanford Joseph Bankman in Barbara Fried. Njihov sin je kariero začel pri Jane Street Capitalu.

Mladi poslovnež je obogatel z izkoriščanjem razlik v cenah bitcoina v Aziji in ZDA. Lani ga je revija Forbes ocenila na 26,5 milijarde dolarjev (25,1 milijarde evrov). Leta 2017 je nato ustanovil podjetje za trgovanje s kriptovalutami Alameda Research, leto za tem pa je ustanovil borzo FTX, ki je bila lanskega januarja ocenjena na 32 milijard dolarjev (30,3 milijarde evrov).

Po informacijah Reutersa so starši Bankmana Frieda, FTX in nekateri direktorji podjetja kupili najmanj 19 nepremičnin na Bahamih v vrednosti 121 milijonov dolarjev (114,7 milijona evrov).

Zlom FTX je povzročil padec bitcoina na najnižjo vrednost v dveh letih, saj so se vlagatelji bali, da se bodo težave podjetja razširile tudi na druga podjetja v kriptosvetu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje