Propadlega čudežnega dečka kriptotrga izpustili po plačilu 250 milijonov

Svet 22. Dec 202223:11 1 komentar
Sam Bankman Fried
Sam Bankman Fried. (Foto: PROFIMEDIA)

Sama Bankman Frieda so iz zapora na Bahamih pripeljali v ZDA, kjer so ga po plačilu 250 milijonov dolarjev (približno 236 milijonov evrov) varščine izpustili na prostost. Na sojenje bo lahko čakal na domu staršev, nositi pa bo moral elektronsko zapestnico za nadzorovanje.

Padli kriptomilijarder Sam Bankman Fried je bil danes prvič zaslišan v ZDA. Pred kratkim so ga namreč iz pripora na Bahamih vrnili domov, kjer proti njemu teče sodni postopek zaradi propada kripto borze FTX in suma, da je ogoljufal vlagatelje. Proti njemu je na sodišču v New Yorku spisanih osem točk obtožnice, 30-letniku pa grozi 110 let zapora. Glavni zvezni tožilec južnega območja zvezne države New York Damian Williams je dejanja Bankmana Frieda označil za eno največjih prevar v ameriški zgodovini.

Med drugim je obtožen finančnih prevar, zarote za izvedbo finančne prevare in pranja denarja. Tožilstvo mu očita, da se je vse od leta 2019, ko je ustanovil podjetje, osebno okoriščal na račun strank in vlagateljev.

Ob prihodu na sodišče je bil Bankman Fried videti izčrpan in utrujen, nosil pa je temno modro obleko in belo srajco, poroča Guardian. Na zaslišanje so ga pripeljali neposredno iz pripora FBI, nato pa so ga takoj odpeljali na letališče in k staršem.

Po zaslišanju je moral predati svoj potni list. Edine besede na prvem zaslišanju Bankman Frieda so bile le: “Da, razumem.” Odgovor se je nanašal na vprašanje sodnika, ali razume pogoje varščine.

Njegovo nekdanje dekle se je pogodilo z ameriškimi oblastmi

Pred zaslišanjem so sicer zvezni tožilci zaslišali izvršno direktorico Alamede Research Caroline Ellison, ki je z ameriškimi oblastmi sklenila dogovor o priznanju krivde, še vedno pa proti njej teče postopek s sedmimi obtožbami, kjer ji prav tako grozi 110 let zapora. Sumijo jo zarote in goljufije z vrednostnimi papirji ter blagom in pranje denarja.

Ellison je bila dekle Bankman Frieda in je vodila njegovo podjetje Alameda Research, ki je bilo povezano z borzo FTX, Bankman Fried pa naj bi iz borze k Alamedi Research preusmeril deset milijard sredstev.

Ob Ellison je krivdo priznal tudi soustanovitelj FTX Gary Wang, oba pa sta dejala, da sta delovala po navodilih Bankman Frieda. Zdaj morata v nadaljnjem postopku sodelovati s tožilci, FBI in drugimi organi pregona.

Obtožbe, vložene proti dvojici, so bile povezane z njuno vlogo pri goljufijah, ki so prispevale k propadu FTX.

Sam Bankman Fried
PROFIMEDIA

Več milijonov dolarjev prispeval za Bidnovo kampanjo

Borza FTX je bila v začetku leta ocenjena na 32 milijard dolarjev (30,3 milijarde evrov), Bankman Fried pa naj bi pridobil več milijard dolarjev osebnega premoženja. Njegovi pretekli posli in predvsem sodelovanje s podjetjem Alameda Research, ki je bilo prav tako v njegovi lasti, so zdaj pod drobnogledom preiskovalcev.

Bankman Fried je živel na veliki nogi. Kazenska ovadba prihaja po tistem, ko je komisija za vrednostne papirje in borzo (SEC) sprožila civilno tožbo zaradi prevare strank in vlagateljev, saj si je Bankman Fried z njihovim denarjem izplačeval posojila. V civilni tožbi je od direktorjev FTX omenjen le on.

Bankman Fried je bil v finančnih krogih znan po svojih začetnicah SBF, veljal pa je za ugledno in nekonvencionalno osebnost. Znan je bil po svojih divjih laseh, majicah in kratkih hlačah.

Družil oziroma v javnosti se je pojavljal z znanimi osebnostmi, med drugim z nekdanjim ameriškim predsednikom Billom Clintonom in nekdanjim britanskim premierjem Tonyjem Blairom, pa tudi s supermodelom Gisele Bundchen.

Bankman Fried je leta 2020 prispeval 5,2 milijona dolarjev (4,9 milijona evrov) za predsedniško kampanjo Joeja Bidna in tako postal eden največjih donatorjev demokratov.

Starši 30-letnika so profesorji prava na priznani univerzi Stanford Joseph Bankman in Barbara Fried. Njihov sin je kariero začel pri Jane Street Capitalu.

Mladi poslovnež je obogatel z izkoriščanjem razlik v cenah bitcoina v Aziji in ZDA. Lani ga je revija Forbes ocenila na 26,5 milijarde dolarjev (25,1 milijarde evrov). Leta 2017 je nato ustanovil podjetje za trgovanje s kriptovalutami Alameda Research, leto za tem pa je ustanovil borzo FTX, ki je bila lanskega januarja ocenjena na 32 milijard dolarjev (30,3 milijarde evrov).

Po informacijah Reutersa so starši Bankmana Frieda, FTX in nekateri direktorji podjetja kupili najmanj 19 nepremičnin na Bahamih v vrednosti 121 milijonov dolarjev (114,7 milijona evrov).

Zlom FTX je povzročil padec bitcoina na najnižjo vrednost v dveh letih, saj so se vlagatelji bali, da se bodo težave podjetja razširile tudi na druga podjetja v kriptosvetu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje