Odprtih je imela skoraj 7.500 zavihkov. Računalnikovega odziva ni pričakovala

Digitalno 07. Maj 202412:53 1 komentar
Presenečena ženska pred prenosnim računalnikom
Foto: PROFIMEDIA

Dve leti je uporabnica interneta puščala odprte zavihke brskalnika. "Zbrala" jih je skoraj 7.500. Potem pa jo je zaradi reakcije računalnika zgrabila panika.

Ali tudi vi zavihke v spletnem brskalniku puščate odprte “za vsak primer” z mislijo, da boste spletne strani nekoč morda potrebovali?

Prav to je počela mlada ženska z imenom Hazel, ki se na družbenem omrežju X predstavlja zgolj z imenom in opisom, da je večna optimistka, ki se pretvarja, da je inženirka. Kar dve leti je odpirala različne spletne strani v novih zavihkih, ki pa jih nikoli ni zaprla. Lahko si predstavljate, da jih je sčasoma bilo veliko. Zelo veliko …

Potem pa je njenemu brskalniku “prekipelo”, Hazel je zagrabila panika, piše portal Lad Bible. “Firefox ni hotel obnoviti seje, ki sem jo imela odprto več kot dve leti,” je Hazel potožila na omrežju X, “več kot 7.000 zavihkov je šlo po zlu.”

Njen tvit je mnoge uporabnike omrežja osupnil, saj niso mogli verjeti, da se je tako dolgo časa spopadala z več tisoč majhnimi zavihki na vrhu brskalnika. “Ko sem videl število zavihkov, sem doživel napad tesnobe,” je zapisal eden od komentatorjev. “Čestitam!” je zapisal drugi, “Verjetno imaš občutek, da si se ponovno rodila.” Vendar ni bilo čisto tako. Hazel je zavihke želela nazaj. Seveda je tudi sama vedela, da je povsem nemogoče, da bi se spomnila naslovov vseh strani, ki jih je v tem času odprla. So pa nekateri uporabniki Hazelin obup razumeli in jo tolažili ali ji svetovali, kaj naj stori.

Očitno so bili napotki učinkoviti, saj je Hazel s pomočjo brskalnikovega predpomnilnika lahko obnovila svoj velikanski “katalog” zavihkov. Na koncu se je uporabnikom na omrežju X zahvalila in povedala, da je za vrnitev 7.470 spletnih strani potrebovala “največ minuto”.

“Zahvaljujem se vsem, ki so posredovali informacije, kako obnoviti staro sejo iz predpomnilnika … Počutim se, kot da je obnovljen del mene,” je zapisala.

Sicer pa sta bila njena strah in panika odveč.

Hazel je sama pojasnila, da je bil vpliv tolikšnega števila odprtih zavihkov na pomnilnik njenega prenosnega računalnika “zanemarljiv”, prav tako odprti zavihki niso upočasnili hitrosti njene naprave. “Datoteka seje, ki vsebuje informacije o zavihkih, ima le približno 70 MB, Firefox pa zavihek naloži v pomnilnik le, če sem ga odprla pred kratkim,” je povedala v intervjuju za računalniški portal PCMag. Njene besede je za portal potrdil tudi predstavnik Mozille, ki je dejal, da odprti zavihki ne porabijo “praktično nič pomnilnika”.

Zakaj je Hazel imela odprtih toliko zavihkov, ni pojasnila, kot tudi ne, kako se je med njimi znašla.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje