Prvi možganski čip Elona Muska: implantacija je bila uspešna

Digitalno 30. Jan 202407:12 1 komentar
Neuralink, Elon Musk
Nauralink Elona Muska (Foto: PROFIMEDIA)

Tehnološki milijarder Elon Musk je sporočil, da je njegovo podjetje Neuralink prvič uspešno implantiralo enega svojih brezžičnih čipov v človeške možgane. Bolnik po njegovih besedah dobro okreva, prvi izsledki po operaciji pa so obetavni.

Musk je ob novici spomnil, da želi njegovo podjetje z implantacijo čipov v človeške možgane vzpostaviti povezavo med ljudmi in računalniki. S tem bi pomagal pri reševanju zapletenih nevroloških stanj.

Da je ideja vredna raziskovanja, so odločili tudi na ameriškem regulativnem organu, Upravi za hrano in zdravila (FDA), kjer so Musku maja lani prižgali zeleno luč za implantacijo in nadaljnje testiranje možganskih čipov, poroča BBC.

Kot je zapisano na spletni strani podjetja Neuralink, bo celotna študija trajala šest let. V tem času bo za implantacijo naprav s 64 prožnimi nitmi, ki so tanjše od človeškega lasu, odgovoren kirurški robot.

Ob implantaciji se čip namesti na del možganov, ki je odgovoren za nadzorovanje gibanja. Niti naj bi nato iz nevroloških impulzov razbrale želeno dejanje človeka. Napravo na možganih napaja baterija, ki se polni brezžično.

Najprej bodo čip prejeli tisti, ki so ostali brez okončin

Musk je prek svojega omrežja X sporočil, da bo čip znan pod imenom Telepatija (ang. Telepathy) in bo omogočal “nadzor nad svojim telefonom ali računalnikom samo z mislijo”.

Najprej bodo novo napravo prejeli tisti, ki so ostali brez okončin. “Predstavljajte si, da bi Stephen Hawking lahko komuniciral hitreje kot hitrostni tipkar. To je cilj,” je tudi dodal Musk.

Številna podjetja, konkurenčna Neuralinku, so že implantirala podobne naprave. Leta 2004 je to kot prvo storilo podjetje Blackrock Neurotech s sedežem v Utahu. Te naprave so že pokazale želene rezultate.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje