Se želite naučiti piščanščine? Kmalu vam bo lahko pomagala umetna inteligenca

piščanci, deček, fantek, otrok
PROFIMEDIA

Japonski znanstveniki pravijo, da lahko, zahvaljujoč umetni inteligenci (AI), razumejo, kaj pomenijo različni zvoki piščancev. Napovedujejo, da bodo pridobljeno znanje razširili tudi na druge živalske vrste.

Raziskovalci z univerze v Tokiu trdijo, da lahko z uporabo tehnologije za analizo oglašanja piščancev z 80-odstotno natančnostjo razvozlajo šest različnih čustvenih stanj, vključno z lakoto, strahom, jezo, zadovoljstvom, navdušenjem in stisko, poroča The New York Post.

Študijo je vodil profesor David Cheok, ki je z ekipo osmih živalskih psihologov in veterinarjev zbral za približno dvesto ur zvokov osemdesetih piščancev. Vsakemu zvoku so potem določili čustveno stanje živali in s temi zvoki in pripadajočimi oznakami čustev potem “nahranili” umetno inteligenco, ki se je naučila razbrati, kateri zvok pripada določenemu čustvu.

Nato so v AI naložili sto ur novih piščančjih zvokov in tehnologija je večino časa pravilno določila čustvena stanja piščancev.

“Če vemo, kaj čutijo živali, lahko zanje oblikujemo veliko boljši svet,” pravi Cheok. Sicer pa znanstveniki, ki so raziskavo izvedli, pravijo, da so piščanci “zelo družabne živali”, iz drugih raziskav pa je razvidno, da je “kurja pamet” v resnici precej večja, kot mislimo, saj kokoši in piščanci kažejo znake samozavedanja in določene numerične sposobnosti, piše The New York Post.

Raziskovalci omenjene študije načrtujejo, da bodo izdelali brezplačno aplikacijo, ki jo bodo kmetje ali ljubitelji piščancev lahko uporabljali za komunikacijo s svojimi piščanci. Cheok pa pravi, da je to šele začetek in da bodo uporabljeno tehniko prilagodili tudi drugim živalim in se tako naučili prepoznavati njihova čustva in inteligenco. Študija  je bila objavljena v pubikaciji Research Square, drugi strokovnjaki s tega področja je še niso pregledali, avtorji pa so jo že predložili znanstveni reviji Nature Scientific Reports.

V spodnjem videoposnetku si lahko ogledate, kako s svojimi kokošmi, petelini in piščanci komunicira Robert Höck, ljubitelj teh ptic iz sosednje Avstrije.