Kako je Google dobil svoje ime?

Digitalno 27. Sep 202312:04 3 komentarji
Google
PROFIMEDIA

Spletni vseved Google je upihnil 25. rojstnodnevno svečko. Veste, kako je Google postal Google?

Spletni vseved Google praznuje 25. obletnico obstoja.

Čeprav nam je ta spletni brskalnik vsem dobro znan, marsikdo ne ve, da se je na začetku svoje poti imenoval Backrub. S tem sta njegova ustanovitelja, takrat še študenta Larry Page in Sergey Brin, želela poudariti, da iskalnik temelji na analizi povratnih spletnih povezav (back linkov), a sta kmalu ugotovila, da se ime ne bo razširilo po svetu, zato sta poiskala nekaj novega, bolj udarnega.

Tako sta svoj projekt preimenovala v Google. Ime izhaja iz napačnega zapisa imena matematičnega števila gugol (angleško googol), ki je enako 10 na 100 in ga zapišemo s števko 1, ki ji sledi 100 ničel.

A sprememba imena ni bila dovolj, da bi Google postal tako priljubljen, kot je danes. Pravi trik je bil nov način organiziranja in razvrščanja ogromnih količin informacij. V tistem času so iskalniki razvrščali spletne strani glede na število pojavljanja izrazov na strani. Vendar sta Page in Brin menila, da je metoda napačna, saj ni prinesla želenih rezultatov, piše hrvaški Index.

Googlu je tako “slavo” prinesel algoritem ‘PageRank’. Ime je dobil po Larryju Pageu, ki je deloval na preprostem, a revolucionarnem principu. Gre za matematični algoritem za razvrščanje iskalnih zadetkov, ki je – namesto samo štetja ključnih besed – ocenjeval tudi kakovost in ustreznost spletnih strani za uporabnika. Na ta način sta privabila oglaševalce, vse ostalo pa je zapisano v zgodovini.