Težave novega iPhona: pregrevanje, zvijanje in spreminjanje barve

Digitalno 01. Okt 202311:43 2 komentarja
iPhone 15
PROFIMEDIA

Novi modeli iPhona vedno pritegnejo ogromno pozornosti in dvignejo ogromno prahu. Številni radi poudarjajo, kako Apple svojim kupcem, ki predvsem v ZDA veljajo za "vernike", zadnja leta v resnici prodaja isti model telefona z manjšimi spremembami in potem izpostavljajo vse domnevne pomanjkljivosti. Če je do zdaj v teh očitkih večinoma šlo za iskanje dlake v jajcu, pa se zdi, da ima tokratni najnovejši model iPhona dejansko nekaj bolj motečih napak.

Apple je pred kratkim začel prodajati svoj najnovejši model pametnega telefona iPhone. Kot vsako leto so splet preplavili prvi testi in vtisi ob preizkušanju novih naprav, ob tem pa tudi seznam napak, ki so jih opazili nekateri.

Najpogosteje uporabniki in tehnološki nadobudneži poročajo o težavah s pregrevanjem, spreminjanjem barv ohišja pri modelih Pro in hitrim zvijanjem ohišja.

Pregrevanje

Največja napaka je povezana s pregrevanjem, kar naj bi se dogajalo predvsem pri modelih, ki imajo pod pokrovom najnovejši procesor A17. Apple je pri tem procesorju prvič uporabil 3-nanometrsko (nm) tehnologijo, pregreval pa naj bi se zaradi kompromisov pri zasnovi, saj je Apple zmanjšal težo modelov Pro in Pro Max. S tem naj bi tudi zmanjšali površino za odvajanje toplote. Negativno naj bi na pregrevanje vplivala tudi zunanjost pametnega mobilnega telefona, saj je okvir sestavljen iz titana.

Modela iPhone 15 Pro imata bistveno manjšo težo, pri čemer je model Pro Max izgubil približno 20 gramov in je precej lažji od svojega predhodnika. Kot je poročal iFixit, pa je Apple izvedel tudi nekaj notranjih sprememb, ki bi lahko vplivale na hlajenje čipa.

Apple naj bi preko svoje tehnične podpore uporabnikom, ki so imeli težave s pregrevanjem, svetoval, naj spremenijo nastavitve v aplikaciji, poroča Bloomberg. Izvor težav naj bi bili po nekaterih poročilih v aplikacijah Notes in Instagram. Znani tehnološki analitik Ming-Chi Kuoa predvideva, da bo Apple težave s pregrevanjem poskušal reševati s posodobitvijo programske opreme, vendar tudi opozarja, da bodo “izboljšave morda omejene”, sploh če Apple ne bo želel zmanjšati zmogljivosti procesorja.

Začasno spreminjanje barv

Druga pogosta težava, o kateri so poročali uporabniki, je prav tako povezana z modeloma iPhone 15 Pro in iPhone 15 Pro Max. Nekateri prvi lastniki so pokazali, da je nova titanova površina telefona magnet za številne prstne odtise.

Apple se je na težavo že odzval in dodal zapis v posodobljenem dokumentu za podporo. V njem je navedel, da lahko pri telefonih iPhone 15 Pro in 15 Pro Max “maščoba z vaše kože začasno spremeni barvo zunanjega traku”.

Poudarek je na besedi “začasno”, Apple pa priporoča, da uporabite “mehko, rahlo vlažno krpo, ki ne pušča vlaken”, da povrnete titanovi površini njen prvotni sijaj. Druga možnost, da se temu izognete, je, da za telefon preprosto uporabite ovitek, vendar bodo številni kupci s to rešitvijo verjetno nezadovoljni – nenazadnje je ravno Apple zelo poudarjal titanovo površino telefona in kupci bi jo radi svetu tudi pokazali.

(Pre)hitro zvijanje

Tretja težava je morda še najmanj povezana z vsakodnevno uporabo in sodi bolj v kategorijo zanimivosti, ki jih zasledimo na spletu. Uveljavljeni Youtuber JerryRigEverything se novih pametnih naprav loteva na grob način in preizkuša, kaj vse naprave prenesejo. Eden od rednih testov je tudi preizkus trdnosti naprave, kjer pa se je iPhone 15 Pro (pre)hitro upognil.

JerryRigEverything je v enem od videoposnetkov, ki se v teh dneh pogosto deli po spletu, pritisnil na hrbtno stran tako, da jo potisne s prsti – in hrbtna stran iPhona 15 je hitro počila. Ali bi običajna oseba to storila s svojim telefonom? Ne. Vendar gre za to, da bi se lahko iPhone soočil s podobno silo, ko bi uporabnik sedel nanj, medtem ko bi bil telefon v žepu.

Nekateri prvi lastniki iPhona 15 so se pritoževali tudi nad težavami pri prenosu podatkov s svoje stare naprave. Pri prenosu je zaradi napake iPhone 15 zmrznil in obstal na logu jabolka. Apple se je hitro odzval in po le nekaj dneh izdal programsko posodobitev za iOS, ki je napako odpravil.

Če ste pravkar prejeli novi iPhone 15, poskrbite, da bo vaš stari iPhone posodobljen na najnovejšo podprto programsko opremo, tako da izberete Nastavitve > Splošno > Posodobitev programske opreme.